Plötsligt stod älgen i Marinas kök: ”Jag fick panik!”

På måndagsförmiddagen larmades polisen till en bostad i Linköping – med anledning av ett mycket ovanligt besök.

Förödelsen i Marinas hus blev stor när en älg plötsligt rusade in i hemmet.

Förödelsen i Marinas hus blev stor när en älg plötsligt rusade in i hemmet.

Foto: Marina Malm

Linköping2020-09-28 11:32

Måndagen började lugnt för Marina Malm som var hemma med sina två katter och vilade upp sin värkande rygg. Men den här dagen skulle dock visa sig bli något helt annat än väntat. 

Marina befann sig på övervåningen då hon hörde en kraftig smäll. Det första som slog henne var att katterna hade haft ner något på nedervåningen.

– Men det smällde så fruktansvärt, jag tänkte vad är det som låter? Och då står älgen inne i köket, säger Marina Malm med ett skratt. Hon har under vårat samtal fortfarande svårt att smälta att det lite tidigare på dagen stått en älg i hennes kök.  

Marina hann komma halvvägs ner i trappen innan hon snabbt vände upp igen och sprang ut på balkongen. På balkongen fick hon syn på ett gäng ungdomar och ropade på hjälp: "Kan ni se om älgen är kvar i mitt kök" ropade hon. 

– Jag fick panik, en älg vad gör jag nu? Var ringer man? Vad ska man göra? Hur får jag ut älgen? Nu rivs hela mitt hus, hann hon tänka innan hon ringde polisen. 

En polispatrull beordrades till bostaden i Linghem. Polisens presstalesperson Angelica Israelsson Silfver menar att dessa ärenden inte tillhör vanligheten.

– Det har funnits tidigare ärenden när älgar ätit mycket äpplen, blivit berusade och gjort konstiga saker, säger hon.  

Kommunjägaren, som också kallades till bostaden, tror inte att detta var ett fall av en berusad älg utan snarare en älg som blivit riktigt uppskrämd av något, annars hade den inte sprungit rakt genom fönstret i full panik, berättar Marina Malm. 

Älgen hade sprungit rakt genom en glasdörr, in i köket, röjt runt i panik och sedan lyckats ta sig upp på köksstolarna, puttat upp köksfönstret och klivit ut – helt utan att krossa köksfönstret. Sedan gick den över till grannarna och välte några cyklar för att sedan försvinna. När polispatrullen och kommunjägaren kom fram var älgen borta. Kvar i bostaden fanns mängder av glassplitter, en chockad Marina och en av katterna. Det hela gick på 3-4 minuter uppskattar Marina.

– Den andra katten har jag inte sett sedan älgen var här inne, den ligger nog och trycker någonstans.

Det var tur att ingen person skadades i samband med händelsen, senast i går hade Marina barnbarnen på besök.

– De brukar sitta och leka där älgen hoppade in genom rutan, säger hon, med lättnad i rösten.    

Även älgen verkar ha kommit undan lindrigt. Nu kvarstår bara att rusta upp efter det mycket oväntade besöket.

En älg tog sig in i en bostad i Linköping på måndagsförmiddagen.
En älg tog sig in i en bostad i Linköping på måndagsförmiddagen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!