Corren har under måndagsmorgonen träffat vittnen till händelsen och boende i området. De flesta lämnar en liknande bild av händelsen, och deras spontana reaktioner är ungefär desamma:
1. Många av de aktiva personerna verkade vara i de övre tonåren.
2. Konstigt att polisen backade tillfälligt.
3. Och det har blivit stökigare i Skäggetorp på kort tid.
– Vi hade första parkett, säger en äldre herre som vill vara anonym. Vi räknade till att de tog med sig femton ungdomar därifrån. Men vi förstod inte varför polisen inte tog tag i det ordentligt från början.
Ett vittne som Corren talat med berättar att det var just när polisen drog sig tillbaka som förövarna fick möjlighet att tända eld på bilen.
– Plötsligt såg man inga poliser på platsen. Ungdomarna lyckades inte att tända på ordentligt första gången. Men de fick en andra chans. Det kändes lite märkligt. Många uppskattar förövarnas ålder till någonstans mellan 15–25-årsåldern. Flera som Corren talat med uppger att de känner igen flera personer som är stökiga i olika sammanhang.
– Men det var svårt att känna igen någon i går kväll. De flesta hade huvtröjor på sig, säger ett vittne som såg hela händelsen.
Får inte bli förebilder
Amir Omerovic arbetar som extra resurs på Skäggetorpsskolan. Han är på väg till sitt jobb när vi träffar honom alldeles i anslutning till platsen där upploppet ägde rum.
– Det kommer att pratas mycket om det här i korridorerna. Jag hoppas att det inte är några elever på skolan som är inblandade.
Hur bemöter du ungdomarnas diskussioner?
– Det viktiga är att vinkla det åt rätt håll. Det ska inte bli någon "häftig grej". De som gör så här får inte bli förebilder.
Han berättar också att skolan jobbar intensivt med integration.
– Skolan är integrationens högsta punkt här i området. Vi lägger ned så mycket jobb på att motivera ungdomarna. Många är barn till akademiker som inte lyckas få jobb i Sverige. Om man ser att föräldrarna inte kan få jobb så blir det svårare att motivera sig till studier. Och då hamnar man lätt i sådana här tråkiga sammanhang i stället, säger Amir Omerovic.
Han understryker att Skäggetorp egentligen är ett bra bostadsområde.
– Det är tråkigt att det blir så här. Det är ett område som har all service man behöver och de ligger nära Tornby. Det här borde vara en fin plats.
Tänk före
Somaliska föreningen Bayaaminta i Skägetorp är ute och nattvandrar varje fredag och lördag.
– Det här hände ju en söndag, det är lite svårt att förutse, säger Ahmed Abdi Nur och Abdirizak Issa Yusuk som är engagerade i både föreningen och nattvandringen.
Vad tänker du när du ser den sönderbrända bilen?
– Att det är en väldigt tråkig syn. Men också att det inte räcker med att tänka efteråt. Vi måste börja tänka före i stället. Det är viktigt att träffa ungdomarna. Prata med dem och be dem att gå hem, när klockan är mycket.
Är det farligt för er att möta dem?
– Nej, aldrig. Några kan vara dryga och säga att det är ett fritt land, att de är arton år och myndiga och att vi inte kan göra något. Men när man är 18 så är man fortfarande ungdom, säger Ahmed Abdi Nur.
Vad borde samhället göra?
– Polisen borde vara lite hårdare. Man borde omhänderta fler. Det räcker inte med att ställa några frågor och ta deras namn, tycker Ahmed AbdiNur.
Alla som vi träffar uppger att Skäggetorp har många fördelar, att de på endera sättet trivs i området.
– Vi märker faktiskt inget av alla berättelser man hör om Skäggetorp. Vi uppfattar de som väldigt lugnt här, säger Charlotte Martinsson som vi träffar när hon är på väg till bussen. Ros-Marie Sjöberg säger däremot att hon vill flytta.
Tröttnade
– Jag har tröttnat på att man hela tiden förstör. Lekplatserna får till exempel aldrig vara i fred, säger hon.
Flera säger att det har blivit sämre på väldigt kort tid, på bara några år.
– Det är stor skillnad, säger Sham Sa Kiim. Jag vet inte vad det beror på men det är mycket stökigare nu, säger hon.
Said Heidari på Skäggetorpsvideo berättar han för drygt två år sedan valde att börja stänga tidigare på kvällarna.
– Den stora parkeringen utanför centrum har blivit en samlingsplats. Unga personer samlas här och det blir ett problem eftersom de inte har något att göra. Det blir ett problem när de blir fyra-fem personer som går på enskilda. Jag valde att stänga tidigare. Jag tjänar inga pengar på att ha dem inne i butiken.
013-28 02 57
ulrik.svedin@corren.se