Plats för ny gymnasieskola ska utredas

Antalet platser inom gymnasieutbildningen på Birgittaskolan kommer att öka och vuxenutbildningen kommer att flytta därifrån. För att kunna göra det ska man först hitta plats för vuxna elever.

Karin Granbom Ellison (L), bildningsnämndens ordförande och Jerry Broman (M), nämndens viceordförande. Glada och eniga om den framtida gymnasieskolan.

Karin Granbom Ellison (L), bildningsnämndens ordförande och Jerry Broman (M), nämndens viceordförande. Glada och eniga om den framtida gymnasieskolan.

Foto: Zenaida Hadzimahovic

Linköping2018-06-07 19:00

Det är ett inriktningsbeslut som kommer att tas av bildningsnämnden nästa vecka.

– En sådan förändring ger också chans att tänka nytt i hur vuxenutbildningen ska utvecklas och organiseras. Till exempel ska SFI kunna kombineras i högre utsträckning med yrkesinriktad utbildning. Det är utbildningsförvaltningen som ska få i uppdrag att utreda en omlokalisering av vuxenutbildningen och ta fram en plan, säger Karin Granbom Ellison (L), bildningsnämndens ordförande.

Det är hon och Jerry Broman (M), nämndens viceordförande, som har presenterat förslaget, de är säkra på att det kommer att gå igenom.

– Det finns en bred majoritet i nämnden för att utöka och stärka Birgittaskolan som gymnasium genom att skapa fler platser för både högskole- och yrkesförberedande program. På så sätt kan vi relativt snabbt skapa nya gymnasieplatser som behövs, säger Granbom Ellison.

Birgittaskolan har nu cirka 2 400 elever, varav 400 går på gymnasiet medan de övriga går på vuxenutbildningen och på SFI. Nämnden vill utöka antalet gymnasieplatser till 1 000. Dessutom vill nämnden också att möjligheterna till att bygga ut Birgittaskolan ska utredas.

– Varje år ökar antalet gymnasieelever med 100 och dessutom måste vi omlokalisera utbildningar från Anders Ljungstedts gymnasium som ligger i korridoren för Ostlänken. Vi är i stort behov av nya gymnasieplatser, säger hon.

För att möta behovet räcker dock inte Birgittaskolan till utan nämnden vill också bygga en ny gymnasieskola. Nämnden beslutade först att den nya Kungsbergsskolan skulle byggas för både grund- och gymnasieskola men efter att politikerna ändrat sig måste man hitta ny plats att bygga på. Därför ska nämnden ansöka om tillstånd hos kommunstyrelsen att starta en lokaliseringsutredning.

– Vi vill bygga en skola som ska ha både yrkes- och högskoleförberedande utbildningar samt ha förutsättningar för särskola. Den framtida skolan ska ha plats för 1 500 gymnasieelever. Vi vill ha förslag på flera platser, säger Granbom Ellison.

Både hon, som representerar majoriteten (S+MP+L) i kommunen och Jerry Broman anser att nämndens begäran på förslag till plats för en ny skola är ett viktigt steg i skapandet av det framtida gymnasiet.

– Det finns ingen längre som på allvar vill ha gymnasiet på Kungsberget. Jag är glad över att vi är eniga. Det är bra förutsättningar för att beslutet ska kunna genomföras, Jerry Broman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!