När skatten på plastpåsar höjdes förra året började många istället köpa papperspåsar för att bära hem sina varor. Papperspåsarna verkar även har ersatt plastpåsarna i sophinken. Problematiskt eftersom papperspåsar inte går att knyta och sopor hamnar därför löst i soptunnorna.
– Vi har sett stora skillnader sedan i maj förra året när den här skatten infördes, det är mycket sämre nu. Förr köpte folk en plastpåse när de var och handlade och nu gör man inte det utan har med sig sin egen påse. Det är bra, men då får man köpa avfallspåsar till soporna på rulle istället säger, Jens Lövgren, avfallsutvecklare på Tekniska verken.
Det lösa avfallet har orsakat än rad problem, ökad risk för råttor och andra skadedjur men också arbetsmiljöproblem.
– Chaufförerna som hämtar soporna får en sämre arbetsmiljö, det skvätter och blåser runt lösa sopor när de ska tömma, säger Lövgren.
Även sorteringstekniken får en del bekymmer av den ökande mängden löst avfall enligt Lövgren.
– När det kommer in löst avfall på sorteringsanläggningen så kan inte kamerorna sortera ut de gröna påsarna eftersom det lösa avfallet skitar ner de gröna påsarna eller sticker hål på dem i sopbilen på väg till anläggningen. Då kan inte kamerorna på anläggningen sortera ut dem.
Vad ska man tänka på när man sopsorterar?
– Använd den gröna påsen enbart för matavfall och sina övriga sopor, som inte går att återvinna, som blöjor eller hushållspapper ska läggas i en plastpåse och knytas med en dubbelknut, säger Jens Lövgren.