Tielman har en lång historia i Linköping, det grundades på 1930-talet. Företaget finns nu även i Danmark och på den nordamerikanska marknaden, med en fabrik i Kanada. De tillverkar olika typer av engångsformar till exempelvis bakverk. Beslutet i EU skulle kunna oroa vd:n Björn Tielman. Men i stället är det tvärtom:
– Vi övergav en stor del av plasten redan på tidigt 1990-tal när vi slutade med engångsprodukter för bland annat gatukök och liknande. I dag jobbar vi nästan enbart med miljöcertifierat papper, med smörpapper. Vi har några produkter med plastbeläggning kvar, men det är en ytterst liten del. Vår tillväxt är ganska jämn, och vi är ganska okänslliga för konjunkturer.
Hur påverkas ni om EU-kommissionens lagförslag går igenom?– Sannolikt bara positivt. Det betyder att kunder kommer att söka sig till andra alternativa förpackningar och engångsprodukter. Papper är lite dyrare att förädla. Men det är komposterbart och har många fördelar. Det klarar nästan av allt som plast och aluminium gör. Det är inte lika beständigt mot fukt och värme, men går utmärkt att baka pajer i till exempel och funkar i microvågsugnen.
Förslaget som EU-parlamentet sa ja till i förra veckan pekar ut engångsprylar som plastbestick, bomullspinnar, tallrikar och sugrör, drinkpinnar och ballongpinnar.
Det är saker som slängs och blir kvar i naturen, och som också ofta samlas i och förorenar världshaven. Björn Tielman hoppas nu på en ljus framtid.
– EU:s ställningstagande kring ett tiotal plastprodukter är bara början, jag tror att det kommer fler förbud. Med tanke på hur stort miljömedvetandet bland konsumenterna är i dag så borde det finnas ett ännu större tryck på marknaden. Plast och aluminium är bra material, men bara där det absolut inte finns några alternativ.
Nu fortsätter Tielman att satsa på papper.
– Vi räknar med kontinuerlig tillväxt. EU-beslutet kommer att vara en bidragande faktor. Vi rekryterar just nu en produktionstekniker i Linköping, som också blir projektledare. Vi måste utveckla vår maskinpark och vi satsar på nya produkter i framtiden, säger han.
När förbudet mot vissa plastprodukter träder i kraft är oklart. Ministerrådet – med ministrar från EU:s medlemsländer – ska vara överens med parlamentet och medlemsländerna kan i sin tur kräva ett antal ändringar och kompromisser.
ulrik.svedin@ostgotamedia.se