Om du röker eller snusar så kanske du kan minska på det.
Om du äter lunch ute, kanske du kan ha matlåda i alla fall en dag i veckan?
Lars Frisk är privatrådgivare på Swedbank i Linköping. Han är medveten om att januari kan vara en svår månad ekonomiskt, framför allt för barnfamiljer. Efter julklappar och julmat och kanske en skidsemester eller solresa kan det kännas långt till nästa lön.
Men i år ser han inga dramatiska ökningar av folk som behöver skjuta upp lån eller amorteringar.
Bättre ekonomi– Ekonomin har börjat gå bättre lite bättre igen och barnfamiljer har fått en del skattelättnader. Min bild är att ensamstående med barn är de som har det tuffast, säger Frisk.
Men om det finns lite pengar kvar, är januari en bra månad att investera inför nästa vinter.
Vinterkläder till nästa år kan köpas på rean redan nu, så blir nästa januari lättare.
Det är också bra att lägga en summa åt sidan varje månad för kärvare tider.
Ingela Gabrielsson är ekonom på Nordea och driver en blogg om privatekonomi. Hon menar att det inte bara är julen som äter upp barnfamiljers pengar, utan hela månaden december.
– Det är julfester, avslutningar, själva julhelgen och så nyår. Efter det är det lätt att fortsätta spendera av bara farten. Visst kan det vara bra att köpa på rea, men bara om du hade tänkt köpa just det och kan göra det billigare.
Slösa inte i decemberHon brukar ställa frågan till barnfamiljer hur de tänker finansiera sina julklappsköp. Svaret brukar bli lön och sparade pengar, ingen planerar att ta lån för att köpa julklappar.
– Men en del gör det till sist i alla fall. Man vill så väl, men då gäller det att ha en buffert.
Det är alltså ett snålare december som löser ekonomin i januari?
– Ja. Det verkar dock finnas en trend om att julen ska handla mer om samvaro och mindre om konsumtion. Men fortfarande finns en stark tradition om att julklappar är viktiga, säger Ingela Gabrielsson.