Nybyggnation planeras vid gravhög – länsstyrelsen protesterar

Länsstyrelsen i Östergötland vill inte att det byggs nya hus vid länets största gravhög – Ledbergs kulle, utanför Linköping. Nu får Lantmäterimyndigheten i Linköpings kommun bakläxa av en domstol.

I Ledberg finns länets största gravhög, Ledbergs kulle.

I Ledberg finns länets största gravhög, Ledbergs kulle.

Foto: Arkivbild

Linköping2024-08-08 05:00

I november förra året beslutade Lantmäterimyndigheten i Linköpings kommun att bilda fyra nya fastigheter genom avstyckning från två befintliga fastigheter i Ledberg i Linköpings kommun. Genom beslutet bildas fyra nya tomter mellan Ledbergs by och Svartån. 

Länsstyrelsen anser dock att Lantmäterimyndigheten har fattat ett felaktigt beslut. Enligt länsstyrelsen ligger de nya tomterna inom ett område som omfattas av riksintresset för kulturmiljövård. I området finns bland annat Ledbergs kulle – som är Östergötlands största gravhög. Gravhögen, som är sex meter hög och 40 meter i diameter, anlades troligen i mitten av järnåldern. 

Högen är inte utgrävd, men ett kolprov från högens södra kant har daterats till år 810. Omkring år 1900 hittades en guldring i närheten av högen. Ringen har daterats till 600-talet. 

Länsstyrelsen framhåller att Ledberg har varit en viktig knutpunkt sedan förhistorisk tid, där vattenvägar mötte landvägar. Myndigheten motsätter sig planerna på att bygga nya hus i området.

"En etablering av fyra nya tomter mellan Ledbergs by och Svartån innebär främmande inslag i kulturmiljön. Bebyggelsen har historiskt sett inte placerats på åker- eller betesmark. Det är dessutom av stor kulturhistorisk betydelse att såväl storhögen som kyrkan fortsatt är det blickfång som möter när man anländer till byn", skriver länsstyrelsen, som valde att överklaga beslutet till Mark- och miljödomstolen i Växjö. Enligt länsstyrelsen har två av tomterna omedelbar placering intill gravhögen. 

Enligt länsstyrelsen har inte Lantmäterimyndigheten haft något samråd eller annan kontakt vad gäller förutsättningarna för avstyckning. 

De berörda fastighetsägarna framhåller att det aktuella området är upptaget i kommunens översiktsplan som lämpligt för tomter för enbostadshus. Enligt fastighetsägarna stämmer det inte heller att de nya husen skulle hamna i blickfånget.  

Enligt Mark- och miljödomstolen framgår det inte av handlingarna om fornlämningsområdet berörs av förrättningen. Domstolen anser att Lantmäterimyndigheten borde ha utrett denna fråga innan besluten fattades. 

Rätten har nu i en färsk dom valt att undanröja samtliga beslut i frågan som Lantmäterimyndigheten fattat. Ärendet återförvisas till Lantmäterimyndigheten för fortsatt handläggning.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!