Förra gången som S:t Larsparken byggdes om var för 15 år sedan. Stadsmiljöavdelningen konstaterar att den har blivit både uppskattad och välanvänd – men också att den har sina brister.
Den östra delen av parken, närmast Repslagaregatan, upplevs av vissa som otrygg. Dessutom finns det ytor som är outnyttjade. För att åtgärda detta skulle man behöva se över belysningen, öka flödena av besökare samt skapa fler mötesplatser och lekytor, anser stadsmiljöavdelningen.
Nu har avdelningen fått samhällsbyggnadsnämndens uppdrag att planera ett upprustningsprojekt och att söka anslag från Westman-Wernerska stiftelsen. Enligt en första bedömning skulle det behövas mellan 5,8 och 7,8 miljoner kronor. Stiftelsen delar ut pengar vart femte år och snart är det dags att söka de anslag som delas ut 2023.
Mari Hultgren (S) är vice ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.
– S:t Larsparken är väldigt sliten. Vi har i princip inga lekmiljöer i Linköpings innerstad, den närmaste ligger i Trädgårdsföreningen, och om jag fick bestämma så skulle det se helt annorlunda ut. Det är viktigt att se till att det finns ytor i staden som är öppna för alla människor och inte bara vissa grupper, säger hon och fortsätter:
– Jag lyfte upp en idé på samhällsbyggnadsnämnden om att möjliggöra en lekyta även på Farbror Melins torg. Varför inte en karusell? Vi behöver fler lekvänliga ytor för barnfamiljer och det är därför S:t Larsparken ska göras om.
Förutom möjligheten att söka pengar från stiftelsen finns det ytterligare en orsak till att tidpunkten anses lämplig för en upprustning. År 2024 går det tillfälliga bygglovet ut för paviljongen vid hörnet Storgatan/Repslagaregatan och då måste byggnaden avlägsnas. Det tillfälliga bygglovet har gällt i 15 år och längre än så går det enligt lagen inte att förlänga det. Ett permanent bygglov bedöms vara oförenligt med områdets detaljplan.
Paviljongen uppfördes som turistbyrå 2009 och fungerade som sådan fram till 2016, då den flyttade till Konsert & kongress. På senare år har byggnaden fungerat som glasskiosk.
– Jag tänker att vi kanske kan hitta en annan lösning för glasskiosken. Det finns till exempel fickparkeringar vid sidan om S:t Larsparken där man kan ha tillfälligt uppställningstillstånd på sommaren för foodtrucks eller glasskiosker, säger Mari Hultgren.