Elever bygger om förskola till lägenheter

En nedlagd förskola på T1 i Linköping ska byggas om till lägenheter. Och det är elever på Anders Ljungstedts skola som ska göra jobbet.

"De här väggarna är bärande". Stångåstadens projektledare Marcus Törnvall går igenom ritningarna med Miranda Karlsson, Ove Olsson och Heimir Pettersson.

"De här väggarna är bärande". Stångåstadens projektledare Marcus Törnvall går igenom ritningarna med Miranda Karlsson, Ove Olsson och Heimir Pettersson.

Foto: Åke Alvin

Linköping2024-03-14 17:00

"Unga bygger för unga". Så kallas konceptet som Stångåstaden lånat från Norrköping och Skellefteå, där det tidigare genomförts med framgång. För det är inte bara ungdomar som ska bygga – när lägenheterna är klara ska ungdomar 18–24 år flytta in.

Elever på Anders Ljungstedts gymnasium ska förvandla förskolelokalerna på Överstegatan till fyra ettor och en tvåa. 

– Det här ser jag fram emot. Man lär sig mer saker när man får hjälpa till på byggen än vad man kan göra i skolan, säger Miranda Karlsson, en av eleverna. 

– Det kan bli jättebra det här. Det känns bra att få göra bostäder åt unga som behöver nånstans att bo, säger klasskompisen Heimir Pettersson.

undefined
Heimir Pettersson och Miranda Karlsson är elever på Anders Ljungstedts gymnasium. Ove Olsson och Richard Hagert är yrkeslärare. "Det här är ett kanonprojekt för oss", säger Richard.

Eleverna kommer att handledas av en byggfirma – vilken är ännu inte bestämt.

– Vi upphandlar det nu. Vi kommer att vara noggranna när vi väljer, vi vill hitta någon som är lika intresserad av det här som vi, säger Marcus Mattsson, fastighetschef på Stångåstaden.

Lärarna på Anders Ljungstedts gymnasium välkomnar Stångåstadens satsning. Det har blivit allt svårare att hitta praktikplatser. Byggprojektet på T1 kommer preliminärt att pågå ett helt läsår och ge alla husbyggarelever i årskurs två chansen att vara med under en period.

– När det här är klart kan vi förhoppningsvis hitta fler objekt. Men nu koncentrerar vi oss på att få det här riktigt bra, säger Marcus Mattsson. 

En förhoppning från Stångåstadens och skolans sida är att projektet ska öka intresset för byggprogrammet. Antalet sökande har minskat på senare år. Lågkonjunkturen och byggkrisen tros vara en orsak till det.

– Men det är ett problem för yrkesprogrammen överlag. De har låg status; alla vill bli akademiker och sitta på kontor. Men utan våra byggelever har de till slut inga kontor att sitta i, säger yrkesläraren Richard Hagert.

– Vissa har fått en bild av att vi bara leker, att det inte är lika seriöst som att gå naturvetenskaplig. De tror att man är lite trög för att man går ett praktiskt program, säger Miranda Karlsson.

Den myten vill Richard Hagert slå hål på.

– Man måste allt vara hyfsat skärpt för att gå bygg- och anläggningsprogrammet. Det är hållfasthetslära, ritningslära ... det är väldigt avancerad teori, säger han.

Heimir och Miranda har två år kvar i skolan och räknar med att det hinner bli bättre fart på byggbranschen.

Drömjobb?

– Jag vill jobba med mureri, säger Miranda.

– Jag vill nog bli snickare och mest bygga fina trähus på landet, säger Heimir.

undefined
På några ställen syns det vad lokalerna använts till tidigare. Förskolan Överstegatan 11 lades ner 2022 och har stått tom sedan dess.
Karta: Överstegatan 11
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!