Stina Folkebrant var en av konstnärerna när Artscape häromveckan intog Linköping och skapade konst på tio av stadens husfasader. På Göran Dyks gränd i centrum målade hon ett motiv med älg och tranor.
– Jag har fått jättemycket positiva reaktioner på målningen och det är fantastiskt roligt. Det är något med älgen som många gillar, ett stort djur som levt bredvid oss i tusentals år, säger hon.
Men fastighetsägaren Botrygg har andra planer för husfasaden. Företaget har lämnat in en ansökan om att få bygga ett hus med bland annat 16 bostäder på platsen, dikt an mot älgen och tranorna.
I ansökan ingår även att bygga tre nya våningar ovanpå Lindexhuset vid Lilla torget. Politikerna i samhällsbyggnadsnämnden gav vid sitt senaste sammanträde ett positivt planbesked, vilket talar för att byggena kommer att bli av.
Daniel Wakeham, en av Artscapes grundare, berättar att han kände till byggplanerna när fasaden valdes ut till konstprojektet.
– Även om konstverket kanske försvinner om några år tyckte vi att det fanns ett värde i att använda en så pass central och snygg vägg. Och det blev ju ett fantastiskt konstverk, kommenterar han.
Artscape ligger bakom över 120 konstverk i 26 kommuner runtom i landet.
– Vi räknar med att de har en hållbarhet på 15–20 år. Men vi får också ha med i beräkningen att de kan försvinna tidigare på grund av fasadrenoveringar och sådant.
I Linköping har konstverken uppförts med tillfälliga bygglov på två år. Ska de vara kvar efter den tiden måste Artscape ansöka och beviljas permanenta bygglov.
– Det är så vi arbetar i alla städer. Vi visar inga skisser i förväg på hur det ska se ut och då är det svårt för kommunerna att bevilja permanenta lov. Hittills har det fungerat, slutresultatet har blivit permanenta bygglov i hundra procent av fallen, säger Daniel.
Stina Folkebrant kände själv inte till att det finns byggplaner vid "hennes" fasad.
– Men alla som målar street art vet att vad som helst kan hända. Det är förgänglig konst och det finns något vackert i förgängligheten också. Men det är klart att jag vill att den ska vara kvar, så är det ju. Det är jättekul om den sitter i 5 år men ännu roligare om den får vara kvar i 25.
Kommunen bedömer att arbetet med Botryggs detaljplan kan inledas tidigast 2022. Det innebär att det inte lär bli något bygge före 2024, så än finns det gott om tid att njuta av Stina Folkebrants verk.