Famnen mot innerstaden. Så kallar Centria och Stångåstaden projektet, som handlar om flera nya byggnader vid korsningen Storgatan–Drottninggatan i Linköping.
Stångåstaden vill bygga bostäder längs Drottninggatan, medan Centria hoppas få bygga ut hotellet och den före detta lampaffären på höjden.
Det är också Centria som äger tomten där gatorna möts, den öppna platsen där det förr fanns en bensinmack. Här vill Centria bygga ett höghus. I detaljplaneansökan skriver de så här: "Byggnaderna i kvarteret bör ha olika höjder anpassade till befintlig bebyggelse, men också med upp till 14 våningar i kvarterets spets för att markera platsen."
Som en jämförelse har Kannan 10 våningar, medan Tornet har 19.
Samhällsbyggnadsnämnden har gett ett positivt planbesked och detaljplanearbetet väntas starta redan under nästa år. Projektet prioriteras i plankön, eftersom det är tänkt att ingå i det större projektet "Framtidens stadskärna" – som handlar om att göra centrum mer levande, med fler bostäder och ökat utbud.
Men ett 14-våningshus nära slottet och domkyrkan är kontroversiellt. I beslutsunderlaget skriver stadsplaneringsavdelningen så här: "Ny bebyggelse i den omfattning som redovisas i ansökan, främst mot Storgatan, bedöms innebära risk för påtaglig skada på riksintresset. Sökanden behöver ompröva och hitta nya lösningar på sitt förslag under planarbetet."
Förvaltningen skriver också att Drottninggatan bedöms tåligare för förändringar än Storgatan och att nya byggnader därför bör placeras där.
Lars Vikinge (C), tillfällig ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, välkomnar en debatt.
– Det var många synpunkter i nämnden om att man måste beakta områdets fullständigt unika kvaliteter, med slottet och domkyrkan. Det ska bli väldigt spännande att följa hur det här projektet utvecklas, säger Vikinge.
– Det finns en gräsrotsrörelse i Linköping som är emot förtätning och höga hus. Jag tror att det här ärendet kan bli jättebra ur demokratisk synvinkel, en punkt där människors åsikter får mötas. Det kan komma att påverka gestaltningen av resten av staden för en lång tid, fortsätter han.
Carl Åhman, förvaltare på Centria, säger att man kommer att få föra en diskussion om vad som är lämpligt att bygga.
– Det är en historisk plats. Samtidigt ska staden utvecklas. Vi får se vad det landar i.