Linköpings kommun har tagit fram ett så kallat planprogram för Skäggetorp. Det är ett första steg för att senare kunna jobba fram detaljplaner och så småningom få i gång byggandet i miljonprogramsområdet från 1960-talet. I dag finns det 4 400 bostäder i området och i planprogrammet föreslår ytterligare 2 000.
– Vi vill skapa en större blandning i Skäggetorp. I dag är det 85 procent hyresrätter i området. Därför föreslår vi nu bostadsrätter och småhus. Vi behöver också bryta det monotona – i dag finns det egentligen bara fyra hus som multiplicerats en massa gånger, säger Elias Aguirre (S), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.
Ett mål i planarbetet har varit att bygga ihop Skäggetorp med resten av staden. Det lyckas nu inte riktigt. Söder om Skäggetorp går järnvägen, och eftersom det är osäkert hur Ostlänken kommer att dras föreslås inga nya byggnader där.
Däremot byggs Skäggetorp i förslaget ihop med Tornby, med byggnader på båda sidor av Bergsvägen. Den stora, öppna parkeringen framför Skäggetorps Centrum bebyggs också i förslaget.
I väster föreslås småhus längs Nygårdsvägen och en ny park längs med Glyttingebäcken. Husen och parken kräver att åkermark tas i anspråk, något man normalt sett vill undvika.
– Det är ändå en ganska liten bit och det känns rimligt i förhållande till vad vi får, kommenterar Aguirre.
860 av de föreslagna 2 000 bostäderna ligger inom Malmens bullerzon. Där motsätter sig Försvarsmakten att nya hus byggs.
– Vi har för avsikt att utmana Försvaret. De har brett ut området på ett sätt som inte står i proportion till vad de behöver. Det blir en process för sig som kan ta lite tid, säger Aguirre.
Utanför Nygårdsvägen äger kommunen marken. Innanför finns flera fastighetsägare som Willhem, Stångåstaden och Victoria Park och stora delar av planerna bygger på att de nappar.
– Det finns goda förutsättningar för det. Fastighetsägarna har visat ett stort intresse för att utveckla och höja statusen på området.
Processen att ta fram planprogrammet har tagit drygt två år. Tanken har varit att involvera Skäggetorpsborna så mycket som möjligt och olika grupper har intervjuats – till exempel pensionärer, skolungdomar och grupper med olika etnisk bakgrund. Flera stormöten har också hållits.
Högstadieeleverna Dilan Abbaszadeh, Sanna Sheriffi och Jolyan Jibrael är tre av dem som fått tycka till och de verkar rätt nöjda med resultatet.
– Jag vill ha mer ljus på gatorna. Och så vill jag satsa på Glyttingebäcken så att det blir ungefär som i Trädgårdsföreningen, säger Dilan.
– Jag vill ha mer mötesplatser för unga, så att vi får något att göra, säger Sanna.
– Jag vill bygga på parkeringsplatserna. P-hus i flera våningar med bostäder också, säger Jolyan.
Alla de förslagen blir verklighet om planprogrammet omsätts i praktiken. Annat som diskuterats har inte kommit med, som busstrafik genom området.
– Det fortsätter vi att utreda. Men i det här läget har vi valt att satsa på gång- och cykelstråk genom Skäggetorp, säger Elias Aguirre.
Programmet ska nu ut på samråd, det vill säga visas upp i Skäggetorps Centrum så att alla kan komma med synpunkter. Alla som bor i Skäggetorp kommer också att informeras per brev.
I höst ska programmet antas och innan några bostäder kan byggas lär det ta ytterligare minst ett år. Innan dess händer det en del andra saker i Skäggetorp. Inom det närmaste året kommer det att bli mer belysning och en motionsslinga längs Nygårdsvägen. Två nya förskolor är snart färdiga och det nya Allaktivitetshuset blir klart nästa år.