Pizzerian fick stänga under fredagskvällen – efter brand i ugnen

I fredags började det brinna i en ugn på restaurang Ekkällan. Restaurangen fick utrymmas och sedan hålla stängt resten av kvällen.
– Det går inte att ersätta det vi har förlorat, men vi är jättetacksamma att alla mår bra och att det har gått så bra under omständigheterna, säger ägaren Michel Khlaf.

Brand i pizzaugn i Ekkällan.

Brand i pizzaugn i Ekkällan.

Foto: Jonathan Posluk

Linköping2024-10-19 14:44

Det var strax efter öppning, vid klockan 17:00, som det började brinna i pizzaugnen. Ett sällskap som hade hunnit sätta sig till bords i restaurangen fick lämna lokalen som fylldes av rök. 

Branden kunde snabbt släckas av kökspersonalen med en kolsyresläckare.

– Jag har förstått det som att det handlade om en ventilationstrumma till pizzaugnen som började brinna. Men det hann aldrig sprida sig, eftersom grabbarna var snabba med att släcka redan innan räddningstjänsten kom dit, säger ägaren Michel Khlaf dagen efter branden.

Restaurangen fick hålla stängt under fredagskvällen för att undersöka och sanera ventilationstrumman.

– Igår jobbade vi med en saneringsfirma som kollade igenom ventilationen och sanerade det som behövde saneras. De konstaterade att vi kan hålla öppet som vanligt idag, säger Michel Khlaf.

Resulterade branden i några materiella skador?

– Själva ugnen är inte skadad, utan bara en mindre del av lufttrumman som leder in i väggen. Den ska gå bra att jobba med idag, men det rekommenderades att byta ut den av de som sanerade. Så det ska vi fixa på måndag.

Vad får det för konsekvenser att hålla stängt en fredag som pizzeria?

– Det går inte riktigt att ersätta det vi förlorat, men vi är jättetacksamma att alla mår bra och att det har gått så bra under omständigheterna, så det är inget att tänka på. Det viktiga är personalens och kundernas säkerhet, resten spelar mindre roll. Sen har man försäkringsbolag som kan täcka kostnaderna. Vi har haft bra kontakt med vårt försäkringsbolag som var till stor hjälp även under tiden händelsen pågick.

Michel Khlaf lade märke till att färre än vanligt ringde för att beställa mat under kvällen.

– Vi märkte en minskad telefonströmning med kanske 80 procent. "Vad konstigt att ingen ringer" tänkte jag, men det var nog för att nyheten spred sig så fort. Folk visste om det genom Corren och så.

De som ringde under gårdagen hänvisades till Ekkällans andra restauranger.

– Vi äger tre restauranger, så de som ringde hänvisade vi till de andra ställena. Jag skickade över några pizzabagare och servicepersonal som förstärkning dit. I det stora hela kunde det skötas ganska bra och jag är jättetacksam över att vi kan hålla öppet idag. 

Karta: Ekkällan Mat & Dryck
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!