Sedan 2012 ansvarar Ekumeniska kommuniteten för bland annat söndagsgudstjänsten på Nya Slottet Bjärka-Säby.
Förenklat kan man säga att gudstjänsten präglats av att inget samfund haft företräde framför någon annat men att det arrangerats i den Ekumeniska kommunitetens regi.
Nu säger Pingstkyrkan Linköping, som äger slottet, upp avtalet om ansvaret över gudstjänstlivet med kommuniteten.
Kyrkan vill ha mer inflytande i verksamheten.
– Vi vill ta ett helhetsgrepp om den regelbundna gudstjänstverksamheten, säger Marcus Sönnerbrandt, pastor och föreståndare för Pingstkyrkan i Linköping.
Under flera år har det funnits friktion mellan församlingen och kommuniteten.
2012 slöts en överenskommelse om att kommuniteten skulle ta hand om onsdagens och söndagens gudstjänst medan församlingen ansvarade för övrigt gudstjänstliv, tideböner och de personer som bott och verkat på slottet.
Ett antal medlemmar i pingstförsamlingen lämnade då i protest mot kommunitetens syn på gudstjänstlivet.
– Det ledde till splittring inom vår församling. Det är en djupt känslomässig fråga som diskuterats under lång tid, säger Marcus Sönnerbrandt.
Men varför kommer uppsägningen just nu?
– I flera år har vi kommunicerat till kommuniteten att vi vill se förändringar i söndagsgudstjänsten. I somras fick vi ett tydligt besked kring att de inte vill göra de ändringar vi vill.
Vad vill ni förändra?
– Ekumeniska kommunitetens gudstjänstliv hamnar i gränslandet mellan ortodoxa kyrkan och Svenska kyrkan. Vi vill att gudstjänsten snarare ska hamna mellan Svenska kyrkan och frikyrkan.
Ekumenik betyder "världsvid" och handlar om samarbete mellan församlingar. Även om kristenheten är uppdelad i olika kyrkor och samfund så menar många att alla kristna också kan vara en enda enhet.
Frågan om Pingstkyrkan och kommuniteten har olika syn på ekumenik vill Sönnerbrandt inte gå in på.
– Det skulle bli en för lång utläggning i en artikel, säger han.
Men vad är det kommuniteten gjort för fel?
– De har inte gjort något fel, utan jag är stolt över den fina verksamhet de skapat.
– Men vår församling måste bli mer inkluderade i huvudgudstjänsterna. Som det är nu får jag inte leda ett nattvardsfirande på huvudgudstjänsten i Bjärka-Säby. Jag har inte kunnat göra det på mina nio år som pastor här. Så kan vi inte fortsätta ha det.
Ekumeniska kommuniteten använder sig bland annat av ikoner och liturgiska kläder.
Är det därför du inte kan leda gudstjänsten?
– Liturgiska kläder är ett exempel, ja. Som pastor i Pingstkyrkan får jag inte använda det.
Marcus Sönnerbrandt menar att Pingstkyrkan själva har ett ansvar i att kommunitetens medlemmar nu är upprörda.
– De har byggt upp en stabil och fin verksamhet. På ett sätt är det vårt fel att vi släppt så mycket av ansvaret över Bjärka- Säby.
Att beslutet, efter många års samarbete, förmedlades i ett formellt brev har upprört många medlemmar i kommuniteten.
– Jag berättade det muntligt för föreståndaren och skickade sedan ett skriftligt beslut. Men jag är medveten om att vi inte har lyckats kommunicerat detta på ett tillräckligt bra sätt. Det beklagar jag djupt.
Marcus Sönnerbrandt är tydlig med att Ekumeniska kommuniteten inte kommer att bli portade från Bjärka-Säby. Utan de kan – precis som andra aktörer – hyra slottet för sina konferenser, möten och retreater.
Vad händer nu?
– Samtal. Vi har angett riktningen, nu ska vi tillsammans med kommuniteten komma fram till ett samarbete som blir bra för alla.