Calle Waller är vårdpolitisk talesperson vid Prostatacancerförbundet och han har, ur ett patientperspektiv, tittat på hur prostatapatienter hanteras av vården från misstanke om cancer, till eventuell död i sjukdomen. Det som kallas en organiserad vårdkedja.
I Östergötland finns en del övrigt att önska, säger han.
– Det finns ett antal länkar men de sitter inte ihop i en kedja. Med tanke på att prostatacancer är den cancerform som gått genom absolut störst förändring på kort tid, så är det inte bra.
Hur menar du då?
– För 25 år sedan fanns det 30 000 män med prostatacancer. De allra flesta var gamla män med symtom av sin cancer, de var sent upptäckta och var mer eller mindre döende. I dag lever 125 000 och de allra flesta är tidigt upptäckta och de har ett långt liv kvar och har en helt annan sorts behov än vad de hade då.
Ett skäl till svaga länkar har Calle Waller identifierat som stuprörstänkande, alltså för lite samarbete mellan olika professioner. Till detta kommer långa väntetider.
Trots att regionerna har fått pengar för att korta väntetiderna, tycker han inte att han ser något resultat i Östergötland.
Han får visst medhåll av Åsa Petersson, verksamhetschef på urologen i Region Östergötland.
– Vad som hänt med pengarna kan jag inte uttala mig om. Men det stämmer att vi inte klarar gränsen vad gäller väntetider. Vi ligger väl ungefär på rikssnittet i landet. Men vi jobbar för att patienter ska få besked så snart som möjligt, säger hon.
I dag är målet, från misstanke om prostatacancer till operation, 68 dagar.
Ett av skälen till längre väntetider i länet är bland annat att patienter med höga PSA-värden erbjuds en magnetkameraundersökning innan man går vidare med fler undersökningar.
I dag finns ingen direkt organiserad prostatatestning i landet. I en rad regioner pågår det däremot pilotstudier. I Sydöstra sjukvårdsregionen, dit Region Östergötland tillhör, blir Region Jönköping först ut. Där ska man under april börja erbjuda 50-åriga män ett prostataprov. När samma erbjudande kommer till Östergötland är oklart.
I dag kan män begära ett PSA-test hos sin vårdcentral. Men tanken med piloten i Region Jönköpings län, är att individen så småningom ska hantera sin process digitalt, ta emot erbjudande, boka tid för prov och ta del av provsvar.