Pia: "Sätt in bussarna!"

"Sätt in bussarna! De är en förutsättning för att landsbygden ska leva!" Det säger Pia Beijer, en av flera personer som i dag har överlämnat en protestlista mot Östgötatrafikens nedskärningar.

Foto: Peter Jigerström

Linköping2016-08-23 15:00

Videon är inte längre tillgänglig

Protestlistan med 506 namn överlämnades till regionråd Göran Gunnarsson (C), som också är ordförande i trafik- och samhällsplaneringsnämnden. Det var Joakim Häggkvist (S) som förra veckan startade en protestlista på Facebook efter att Östgötatrafiken lagt ner 28 busslinjer på landsbygden. Nedskärningar har orsakat stora protester i hela länet.

– Människor är besvikna och förbannade. Många av dem som har skrivit på protestlistan har också kommenterat nedskärningarna. Livet blir så mycket svårare för många ungdomar, säger Joakim Häggkvist.

Tomma bussar

Han, Pia och Lars-Inge Beijer och Martin Öst har kommit till region Östergötlands hus med protestlistan till Göran Gunnarsson för att få i gång en diskussion som skulle kunna leda till en förbättring efter att bussarna har tagits bort. Men att ta tillbaka de nedlagda linjerna är inget som Göran Gunnarsson funderar över.

– Det är ingen lösning. Vi kan inte ha tomma bussar och några busslinjer som kostar 700 000 kronor om året och som används av fem, sex personer. Det går inte. Vi måste hitta andra alternativ, säger Göran Gunnarsson.

Akut problem

Han tror att ett alternativ kan vara närtrafik, det vill säga anropsstyrd trafik. Tjänsten kostar mer och börjar inte förrän klockan nio på morgonen, men enligt Göran Gunnarsson kan den utvecklas mycket mer.

Han anser att just nu är det allra viktigaste att så fort som möjligt åtgärda den situation som uppstod i Motala och Vadstena där flera gymnasieelever blev drabbade. De kunde inte ta sig till skolan.

Protestlistan på Facebook kommer att vara öppen ytterligare en månad.

Joakim Häggkvist, Lars-Inge Beijer, Martin Öst och Pia Beijer väntar på Göran gunnarsson.
Joakim Häggkvist, Lars-Inge Beijer, Martin Öst och Pia Beijer väntar på Göran gunnarsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!