Sveriges största tillverkare av skötbord för förskolor. I alla fall enligt deras egen uppskattning. Det är vad Linköpingsföretaget Jeltec kan skryta med. Sedan 2016 finns både kontor och fabrik ute i Torvinge. Hur det blir när Ostlänken eventuellt ska dras genom området är inget man funderar på för tillfället – man har åtminstone inga planer på att flytta.
Företagets vd heter Petra Gullberg. Hon har tidigare jobbat som lärare, med särskilt fokus på att försöka hjälpa dem som hade det lite krångligt i livet. Även om hennes arbetsuppgifter idag skiljer sig drastiskt från den tidigare karriären, har hennes syn på rätt och fel följt med henne.
– Är det nånting vi bråkar om, vilket vi väldigt sällan gör – jag tror att jag bara har haft ett gräl här – så är det när man inte hjälper till.
Kanske är den synen till och med en förutsättning för att få ett företag med knappt tio anställda att gå runt? Hittills verkar det i varje fall fungera. I nästan 40 år har Jeltec tillverkat möbler åt förskolor. Skötborden är den enskilt största produktkategorin, även om annan inredning, som grindar och hyllor, också ingår i sortimentet.
Det var Jonny Tall som grundade företaget 1987. Petras pappa Peter Gullberg, Jonnys bästa kompis, var med tidigt. Men efter många års trogen tjänst i bolaget fick den äldre generationen till slut nog.
– De behövde trappa ner, de jobbade för mycket. De hade behov av en administratör, och då tänkte jag att "det skulle jag kunna prova".
Petra Gullberg klev in på Jeltec år 2010. Efter tre år tog hon över delägarskapet från pappa Peter och efterträdde Jonny som vd. Tillsammans med sin affärspartner Jens Svenler driver de företaget idag.
Jobbar du också för mycket nu?
– Ja, det gör jag, säger hon och skrattar.
– Det är lite svårt när man äger företaget att inte jobba för mycket. Det är egentligen inte det praktiska jobbet som är för mycket, utan de där idéerna som kan komma när som helst, att "just det, så där skulle man kunna göra!". Och när den tanken inte släpper, utan man ägnar tid åt att utveckla den, då blir det för mycket.
Hon har olika strategier för att motarbeta de tendenserna.
– Det kan vara att låta tanken komma, skriva ner den i mejl till mig själv, och sluta tänka på den. Det är ju inte alltid genomförbart, men jag försöker.
Det kan måhända tyckas konstigt att en person som tidigare jobbat så mycket med människor sadlar om till ett jobb som mest går ut på att sitta själv framför en dator och lösa administrativa problem. Men själv ser hon en röd tråd.
– Problemlösning har jag väl egentligen ägnat mig åt hela mitt liv. Jobbar man med barn så löser du problem, och jag har ju mest jobbat med krångliga barn som inte passat in, och då måste du problemlösa mycket.
För Jeltec är det förskolepersonalen som står i centrum.
– Våra produkter är ju till för att underlätta för förskolepersonalen, som sliter rätt hårt. Sen får inte våra produkter missa barnperspektivet för den sakens skull, med klämrisker och fallrisker, de måste vara barnsäkra. Men fokuset ligger på personalen, säger Gullberg.
Sedan Jeltec startade har det skett stora förändringar inom förskolevärlden, både i Sverige och utomlands. I Finland, ett av de länder som företaget idag exporterar mest till, var efterfrågan på skötbord minimal för 30 år sen.
– Då tittade motsvarigheten till företagsläkare bara frågande och sa: "vad ska vi med dem till? Vi byter ju blöja på handdukar på golvet". Och då var ju vi rätt ointressanta som pratade om höj- och sänkbara skötbord. Men det är länge sen och så är det verkligen inte längre.
Länderna har blivit mer lika varandra nu. Samtidigt är Sverige inte heller "bäst i klassen".
– Norge tycker jag har varit lite före oss hela tiden. De har till exempel haft höj- och sänkbara av- och påklädningsbänkar, när vi i Sverige tyckt att man kan sitta ner på bänkar när man klär av barnen.
Det finns också en mer allmän trend som kommit de senaste tio åren.
– Curlande föräldrar och väldigt bra blöjor gör att blöjbarnen blir större och större. Man slutar med blöja senare, för att det inte är så obekvämt att gå runt med en kissig blöja längre. Och det luktar inte lika mycket. Då måste man ju hitta skötbord som funkar till större barn. Skötborden ska orka mer, tåla mer vikt, och de ska vara större men inte ta större utrymme i skötrummet.
Företaget jobbar faktiskt i detta nu med att utveckla ett skötbord just utefter de parametrarna.
– Barnen är ju ganska ofta i alla fall tre-fyra år innan de är helt torra. Men de flesta föräldrarna tycker fortfarande att det är bra att bli av med blöjor. Förskolorna jobbar också jättemycket på det, för det sparar mycket tid om barnen kan gå på toa själva.
Men att byta blöja på fyraåringar, blir inte det konstigt?
– Det där kan man ju fundera på. Var tar integriteten vägen när man är fyra år och behöver byta blöja på förskola?
Gullberg förtydligar att de flesta barn vid fyra års ålder, om de har blöja, trots allt kan skilja på vilka behov som är bäst lämpade för toan.
– Barn som är så stora står hellre när de byter blöja. De har oftast också lärt sig bajsa på toan, men kissar fortfarande i blöja.
Jeltec omsatte förra året runt 25 miljoner kronor. Samma som året innan. Och ett par år före det. Med undantag för enstaka perioder med extra stora beställningar är intäktsströmmen stabil, och det är så företagets vd vill ha det. Hon har inga ambitioner för att man ständigt måste växa.
– När min affärskollega Jens klev in i företaget var vårt mål att bli störst på skötbord i Sverige, och det tror jag att vi är. Både i utbud och i hur mycket vi levererar.
Nästa mål var att bli det självklara valet inte bara för just skötbord, utan för möbler till förskolor generellt. Men inte till vilket pris som helst. I samband med att målet togs fram uppstod en diskussion om hur man egentligen ville att företaget skulle vara.
– Då sa vi att runt tio anställda och takta på runt 22-25 miljoner i omsättning, det är perfekt. Då har vi koll på verksamheten och kan hantera den. Och när det blir krångel, som det blev med elmotorerna för ett av våra skötbord nu nyligen, så hinner vi märka det innan det blir en katastrof. Så vi är nöjda med att ligga på en omsättning runt det här och puttra, det är ungefär så vi ska vara.