Peter fotade de ovanliga fåglarna

På onsdagen sågs fem vita storkar spatserandes utanför Slaka. Mycket ovanligt, enligt fågelskådaren Claes Nilsson. "De har nog flugit lite för långt", säger han.

Mobilkameran var inte optimal, men Peter Håkansson lyckades fånga storkarna utanför Slaka.

Mobilkameran var inte optimal, men Peter Håkansson lyckades fånga storkarna utanför Slaka.

Foto: Peter Håkansson

Linköping2022-05-04 13:32

På onsdagsmorgonen fick Peter Håkansson syn på något i ögonvrån från bilen. På långa ben, med den röda näbben i jorden, strosade fem storkar på en åker mellan väg 34 och övre Tollstorp.

– Jag stannade, vände och fotade dem. Det var ingen tvekan om att det var storkar. De röda benen, näbbarna och den svarta stjärten talade sitt tydliga språk. Jag har bott i Slakatrakten i över 40 år men aldrig tidigare sett stork, säger Peter Håkansson.

Även Nykilsbon Jörgen Karlsson fick syn på det udda gänget.

– Storkar är inte precis vad man förväntar sig att se här, så jag blev lite paff. En av dem gick precis längs vägen, berättar han.

Jörgen, som jagar och är en hel del i skogen, såg direkt att det var storkar.

– Fåglar är inget stort intresse, men jag har sett dem förut i Tyskland och långt söderut i Sverige, men aldrig norr om Småland. De måste ha åkt fel, säger Jörgen Karlsson.

Vita storkar syns då och då i Östergötland. Men Claes Nilsson, Correns reporter tillika fågelskådare, är förvånad över antalet.

– Det är mycket ovanligt att man ser så här många storkar. Det är maffiga djur. Även den som inte är fågelintresserad brukar haja till vid synen av dem.

Den vita storken finns nästan bara i Europa och kan bli mer än 25 år gamla. Fram till 1954 häckade vilda storkar i Skåne men utrotades sedan. Den främsta orsaken till minskningen var att våtmarker torrlades för att få brukbar åkermark. Eftersom storken finner sin föda i våtmarker dog den snabbt ut i samband med detta.

I slutet av 70-talet startades ett avelsprojekt. Projektets arbete har gett resultat: den vita storken är nu åter på frammarsch i de södra delarna av Sverige efter att ha varit borta som häckfågel under flera årtionden.

Att de fem storkarna som sågs utanför Slaka hamnade i just Östergötland är förmodligen en felkalkylering från fåglarnas sida.

– De har nog flugit lite för långt. Storkarna utnyttjar termiken, alltså de varma luftströmmarna, när de förflyttar sig. Antagligen landade de här igårkväll när värmen sjönk. Förmodligen kommer de inte att bygga bo här, utan flyga söderut, säger Claes Nilsson.

Vad han kan se av de suddiga bilderna är storkarna inte ringmärkta, vilket tyder på att de kommer nedifrån Europa.                                          

Vit stork

Latinskt namn: Ciconia ciconia

Vikt: 3-4 kg

Totalhöjd: 95-110 cm

Vingspann: 180-215 cm 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!