I samband med beskedet att skolan ska läggas ned från och med höstterminen 2021, kom beskedet att kommunen erbjuder viss personal 25 000 kronor i bonus om de stannar när skolan avvecklas. Bonusen ska utgå till legitimerade lärare, modersmålslärare där legitimation inte krävs och elevhälsoteamet.
Det här har fått andra yrkesgrupper att reagera och nu har fackförbunden Kommunal och Vision kallat kommunen till ett mbl-möte i frågan efter semestrarna.
Jeanne Darc Bargello, pluggar till lärare men har arbetat som elevassistent på skolan sedan 2012. Hon ifrågasätter beslutet.
– Först vill jag säga att det inte handlar om pengarna. Det handlar om mitt yrke. Det känns så onödigt att peka ut grupper som mera värda än andra, säger hon.
Badou Ndiaye, med många års erfarenhet som elevassistent på skolan skakar på huvudet och säger:
– Det här beslutet gör att man så split mellan grupperna.
Elaine Annasdotter, administratör på Skäggetorpsskolan påpekar att man med beslutet pekat ut en ganska stor grupp vars jobb inte räknas.
Alla tre trivs på skolan och vill vara delaktiga i detta sista år som väntar elever och personal ska bli så bra det bara går.
– Men istället riskerar det att bli ett dåligt år. Man förlorar arbetsglädjen eftersom man vet att ens arbete inte räknas, säger Jeanne Darc Bargello.
De tre kollegorna pratar också om kommunens jämställdhetsprogram och ifrågasätter om beslutet att gynna vissa grupper kan vara förenligt med detta.
– Vi jobbar ju som ett team på skolan. Alla från rektorn till vaktmästarna. Vi jobbar tillsammans och ställer upp för varandra. Så det blir så dumt när man just väljer ut några grupper, säger Elaine Annasdotter.
Men det är ju svårt att hitta lärare?
– Jo, så är det. Men jag tror inte man förstår vilka specialkompetenser vi andra också har fått efter många års jobb på skolan, säger Badou Ndiaye.
De menar att undervisningen på skolan är beroende av att det fungerar mellan eleverna också under de stunder de inte har lektion. I korridorerna pågår en hel del och där är elevassistenterna de första att reda ut konflikter och ställa till rätta. Allt för att öka tryggheten för hela skolan.
Nu hoppas de, för Skäggetorpsskolan skull, att beslutet ändras så att alla yrkesgrupper på skolan tillsammans – som de alltid gjort – på lika villkor kan göra det här sista året till ett bra år för eleverna.