Det är vårdboendena Landeryd och Kanalgården som nu går över i privat drift. På vårdboendet i Landeryd är de anställda kritiska.
– Det är alltid lägsta pris och inte kvalitet som avgör känns det som, i slutändan blir det de äldre som blir lidande, säger Johanna Fransson undersköterska på Landeryd.
Dålig erfarenhetFrån och med början av nästa år kommer boendet skötas av Aleris. I höstas förlorade Leanlink driften av boendet på Stiglötsgatan till just Aleris och man var redan då nära att förlora driften av Landeryd. Men den upphandlingen stoppades hastigt med motiveringen att kraven i förfrågningsunderlaget inte uppfylldes. I och med övertagandet av de här vårdboendena kommer endast 20 procent drivas av det kommunala bolaget.
Och flera som Corren pratade med på plats överväger nu att sluta.
– Det skulle aldrig falla mig in att stanna kvar, jag har varit med om flera flyttar och privatiseringar och det har alltid varit till det sämre. Mindre personal och mer stress, säger en anställd som vill vara anonym.
– Jag har jobbat inom privat sektor i andra branscher och då har det fungerat bra men nu handlar det om människor och då blir det en annan sak, säger hon.
De äldre är nöjdaMen Jan-Willy Andersson (KD) ordförande i äldrenämnden håller inte med om kritiken.
– Jag kanske har varit med så länge, men ofta kommer den här kritiken, och ofta visar den sig inte stämma.
– Vi har också satt upp kvalitetskrav som aktörerna är tvungna att följa.
Han hänvisar även till Socialstyrelsens årliga undersökning som visar att de äldre inom hemtjänst och i äldreboenden i Linköping tillhör de mest nöjda i hela landet.
– Vi jobbar ju för att de äldre ska vara nöjda men det är vi som får slita ihjäl oss för att de ska bli det. Vi vill ju inte att de ska bli lidande, säger en annan anställd som också vill vara anonym.
Även oppositionen riktar skarp kritik mot upphandlingen och menar att alltför mycket av äldreomsorgen nu drivs privat och därför försämrar medborgarnas valmöjlighet.