Personalbrist för flygen oroar – färre vill utbilda sig

Pandemin har slagit hårt mot flygbranschen, vilket också påverkar intresset för utbildningar. Nu befaras personalbrist bli det nya hotet för branschen.

John Jonsson, som läser första året på Yrkeshögskolans flygtekniska utbildning, förbereder sig för att klättra upp på helikoptern.

John Jonsson, som läser första året på Yrkeshögskolans flygtekniska utbildning, förbereder sig för att klättra upp på helikoptern.

Foto: Emil Gustavsson

Linköping2021-03-28 20:00

– Finns inte tillgång till teknisk kompetens så kan inte flyg och helikoptrar lyfta. Det är fundamentalt att det finns personal, säger Caj Luoma, chef för kompetensförsörjning på Transportföretagen.

Många flyg har stått helt stilla under pandemiåret. Nu oroar sig branschen att antal sökande till utbildningar inom flygteknik och flygmekanik ska minska på grund av oro för flygets framtid. 

Transportföretagen har tillsammans med Transportfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd, (TYA), gått ut med ett pressmeddelande där de uttrycker sin oro för utvecklingen.

– Jag har full förståelse att en del tänker i de här banorna, men jag tror att om man söker utbildning nu och läser sina år, så kommer branschen återhämta sig under tiden. Vi är övertygade om att jobb kommer finnas, säger Åsa Backman, projektledare på TYA.

Innan pandemin släppte de en rapport som visade ett stort behov av ny personal. Om några år spås stora pensionsavgångar och den utbildade personalen är attraktiv även för andra branscher, hävdar båda parterna.

undefined
"Man ska ha både hjärna och fingerfärdighet för att bli en bra mekaniker eller tekniker", säger Åsa Backman.

Alexander Friberg är utbildningsledare på flygmekaniska utbildningen på Anders Ljungstedts gymnasium och den flygtekniska utbildningen på Yrkeshögskolan. Han säger att de redan nu sett en minskning i antal sökande till gymnasiet.

– Färre sökande kommer generera färre utbildningsplatser. Det kan komma att bli en kompetenslucka som måste fyllas framöver. Flygtekniker ute hos företagen kan ha behövt gå vidare till följd av pandemin och då kommer de saknas när allt kommer igång igen, säger Alexander Friberg.

undefined
Alexander Friberg säger att flyget alltid kommer att behövas och att flygtekniker är eftertraktade. "Det är en snabb väg till ett bra och roligt yrke".

Hur nära är en kris ser ni, utöver pandemin?

– Vi är inte där än, men går utvecklingen åt fel håll riskerar vi att närma oss en. Vi har en pandemikris nu, men hur ser det ut runt hörnet? Där ser vi stora behov av personal, säger Caj Luoma.

Flygskam och förändrade resvanor, är det ett hot mot flyget framöver?

– En resa mot ett mer hållbart flyg är redan igång. Flyget kommer alltid att behövas, både fraktflyg och kommersiella flyg. I framtiden kommer vi kunna flyga utan att känna skam. Det är min övertygelse, säger Åsa Backman på TYA.

undefined
John Jonsson, som läser första året på Yrkeshögskolans flygtekniska utbildning, förbereder sig för att klättra upp på helikoptern.

Alla tre är överens om att branschen står inför en spännande teknikresa de kommande åren. De menar också att fler tjejer behövs i branschen.

– De är eftertraktade! De som går här är väldigt uppskattade och duktiga på sina praktikplatser, säger Alexander Friberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!