Personal utbildas och anställs

Personal utbildas i att utreda hedersproblematik och en instruktionshandbok har tagits fram för att ärenden ska utredas korrekt.

Anita Lhådö är bekymrad.

Anita Lhådö är bekymrad.

Foto: Torbjörn Lindqvist

LINKÖPING2015-04-14 06:45

Det är några av förbättringarna som skett sedan IVO gjorde sin granskning för åtta månader sedan, säger socialchef Anita Lhådö och socialnämndens ordförande Elisabeth Gustafsson (S) till Corren.

Anita Lhådö säger att hedersrelaterade frågor är svåra att arbeta med och utreda. All personal på förvaltningen utbildas nu i samarbete med länsstyrelsen i Östergötland.

Vid anmälningar som rör barn och unga görs alltid en första riskbedömning och vid behov tar socialförvaltningen hjälp av polisen, exempelvis vid hedersproblematik, enligt Anita Lhådö.

– Ibland kan vi föreslå vissa insatser men den unge säger nej. Men vi tar till tvångsåtgärder när vi ser att det kan skydda barnet.

Ligger det något i IVO:s kritik om de uteblivna insatserna?

– Jag vill inte uttala mig i ärendena. Men vi behöver bli mer kunniga inom den här problematiken.

Socialförvaltningen har under en längre tid informerat socialnämndens politiker om verkligheten: Anmälningar om barn som far illa ökar medan personal lämnar. Politikerna har tillfört pengar, sex nya socialsekreterare har anställts. Nämndordförande Elisabeth Gustafsson har begärt att tjänstemännen på socialförvaltningen redogör för hur brister har åtgärdats eller ska åtgärdas. Kritiken innehåller allvarliga delar menar Gustafsson, som de nedlagda utredningarna om barn där misstanke om tvångsgifte fanns.

– Jag förväntar mig att förvaltningen svarar på detta, säger Elisabeth Gustafsson.

Allvarligt är också brister i dokumentation av utredningar, anser hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om