Stora problem på Linköpingscentret: "Vidtagit åtgärder"

Nationellt centrum mot hedersrelaterat våld och förtryck har sin bas i Linköping. Nu larmar flera anställda om stora arbetsmiljöproblem – och ett nytt beslut som kan tvinga flera att säga upp sig. "Vi tror helt och fullt på det här", säger avdelningschefen Sandra Petersson.

Sandra Petersson är avdelningschef vid Nationellt centrum mot hedersrelaterat våld och förtryck som har sin bas i Linköping. Nu slår personal larm om dålig arbetsmiljö.

Sandra Petersson är avdelningschef vid Nationellt centrum mot hedersrelaterat våld och förtryck som har sin bas i Linköping. Nu slår personal larm om dålig arbetsmiljö.

Foto: Dennis Petersson

Linköping2023-06-21 09:23

Sedan år 2005 har Länsstyrelsen i Östergötland, i uppdrag av regeringen, ansvarat för att förebygga och bekämpa hedersrelaterat våld och förtryck, barnäktenskap, tvångsäktenskap och könsstympning av kvinnor och flickor. I oktober 2022 gjordes enheten om till ett nationellt centrum med uppdraget att agera expertinstans för kommuner, regioner och andra myndigheter. Avdelningen ska också införa, följa upp och utvärdera arbetssätt inom området. 

Centret, med bas i Linköping, har ett 30-tal anställda varav ungefär tio stycken kallas för sakkunniga. Dessa experter jobbar på distans och är utspridda runt om i landet. Nu, i en granskning av TV4, slår experterna larm om stora arbetsmiljöproblem som pågått i flera år – och om ett missnöje mot ledningen.

– Det är ett destruktivt ledarskap. Vi är kraftigt underbemannade. Vi har inte tiden vi behöver för att utföra vårt uppdrag, säger en av de sakkunniga till TV4.

För att komma tillrätta med arbetsmiljöproblemen har avdelningens ledning, under våren, beslutat att säga upp det så kallade distansavtalet. Avtalet har gjort det möjligt för de sakkunniga att jobba på distans till 100 procent. Från och med den 1 september i år måste de anställda vara på plats i Linköping minst tre dagar i veckan. Det gör att många, enligt TV4, kommer att säga upp sig.

– Jag har kollegor från norr till söder som kan prata utifrån regionala förutsättningar i den här frågan. Det kommer vi inte kunna göra utifrån samma sätt om vi är i Linköping. Vi anställdes för att kunna utgå från våra hemorter, plötsligt vill de tvinga oss att flytta. Många av oss har familjer och har ingen möjlighet att flytta dit, säger en av de sakkunniga.

undefined
"Vi har haft arbetsmiljöproblem inom avdelningen under en längre tid, i ungefär tio år, och sedan jag tillträdde har vi arbetat aktivt och vidtagit flertalet åtgärder och insatser", säger avdelningschefen Sandra Petersson.

Sandra Petersson är centrets chef sedan våren 2021. Enligt henne har ledningen arbetat aktivt för att komma tillrätta med arbetsmiljöproblemen.

– Vi har haft arbetsmiljöproblem inom avdelningen under en längre tid, i ungefär tio år, och sedan jag tillträdde har vi arbetat aktivt och vidtagit flertalet åtgärder och insatser. Vi har arbetat med grupputveckling, haft psykologer inblandade för att prata om kognitiva processer och så vidare, säger hon och fortsätter:

– Vi har haft många medarbetare som har suttit spridda i landet där man bara har haft kontakt via videolänk. Något som har framförts av tidigare chefer och uppmärksammats av både mig och medarbetare är att vi behöver jobba med relationsbyggande. Det är svårt när medarbetarna jobbar på distans.

Men vad menar ni att arbetsmiljöproblemen beror på?

– Det är en komplex fråga du ställer och det finns inget enkelt eller entydigt svar på det. Det är många parametrar som spelar in. Några saker som har framkommit i en genomförd faktaundersökning är att det finns destruktiva och systematiska beteenden som skapar uteslutning och en negativ gradering medarbetarna emellan.

I TV4:s granskning pekar de sakkunniga ut avdelningschefen som en orsak till "den kaotiska arbetsmiljön".

Hur ser du på ditt och tidigare chefers ansvar?

– Chefen har alltid det yttersta ansvaret för arbetsmiljön och när jag anställdes var mitt främsta mål att reda ut det här. Det har upptagit mycket av min tid. Vi har ett viktigt uppdrag och vårt fokus borde vara på samhällsproblemet och inte vårt interna liv – men det hänger ju ihop, säger Sandra Petersson.

undefined
TV4 har granskat centret som har sin bas på Länsstyrelsen i Östergötland. De har pratat med samtliga sakkunniga på centret som vittnar om ett destruktivt ledarskap och en kaotisk arbetsmiljö.

Hur ser du på den kompetens som riskerar att gå förlorad?

– Alla kompetenser på avdelningen är lika viktiga och är det så att vi tappar kompetens på grund av den här förändringen får vi ta ställning till det då.

Men det blir väl omöjligt för vissa att fortsätta?

– Det är en bedömning som de måste göra själva. Men det kan finnas upplevelser kring att det inte är möjligt med den privata situationen. Det här är ett svårt beslut men beslutet är väl genomtänkt och bygger på flera tidigare genomförda åtgärder. Vi tror helt och fullt på det här, säger Sandra Petersson.

Efter intervjun återkommer Sandra Petersson med ny information. Ett antal uppsägningar, som kan bero på det uppsagda distansavtalet, har kommit in till centret.

– Vi vet inte vad uppsägningarna beror på men de kan vara hänförliga till beslutet om att säga upp distansavtalet. Samtidigt har vi haft uppsägningar under våren som beror på vår arbetsmiljösituation och det är en av anledningarna till beslutet om distansavtalet, säger hon.

Mer om centret

"Sedan 2005 har Länsstyrelsen Östergötland haft ett nationellt uppdrag att förebygga och bekämpa hedersrelaterat våld och förtryck. Ett arbete som under 2022 tagit steg genom inrättandet av Nationellt centrum mot hedersrelaterat våld och förtryck (härefter NCH). Inrättandet av NCH möjliggör att samla olika förmågor och erfarenheter, vilket är en av flera essentiella nycklar för att nå framgång i arbetet med att förebygga och bekämpa ett komplext samhällsproblem".

Källa: Länsstyrelsen Östergötland

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!