– Oroväckande. Så här illa hade jag inte trott att det var, säger Joakim Söderlund, ordförande i SSR-föreningen i Linköping.
Stress och press, låg lön, dålig introduktion och allt svårare att göra ett gott jobb. Så beskriver tusentals socialsekreterare sin arbetssituation.
I januari rapporterade Corren om socialförvaltningen i Linköping som plågas av att erfarna socialsekreterare slutar, orutinerad personal ska handleda nyutexaminerade och risk finns att klienter inte får rättssäker handläggning – samtidigt som anmälningar ökar om barn som far illa.
– Det finns en oro när det kommer in så många anmälningar att det är något man missar, sa socialnämndens ordförande Elisabeth Gustafsson (S) till Corren.
Nu har fackförbundet Akademikerförbundet SSR låtit göra en enkät som besvarats av totalt 3 246 socialsekreterare i landet. De jobbar i socialtjänsten med utredningar om barn och familjer i kris, ofta svåra ärenden som generellt blivit allt mer komplexa och krävande. Svaren ger bilden av att läget är lika ansträngt i hela landet. Svaren ger bilden av att läget är lika ansträngd i riket.
I Östergötland har 176 socialsekreterare medverkat. Av dem säger 84 procent att den höga arbetsbelastningen gör det svårt att prestera ett gott jobb.
Corren skrev om hur socialtjänsten i Linköping tvingas hyra in socionomer för att få verksamheten att gå ihop. I enkäten svarar nu 68 procent av de östgötska socialsekreterarna att fler kollegor än tidigare slutar och 73 procent säger att den höga arbetsbelastningen gör det svårt att locka ny personal.
Kombinationen av krävande jobb, svag löneutveckling och möjlighet att söka vad som uppfattas som mindre krävande jobb, som kurator i skolor eller landsting, gör att socialsekreterare efter examen väljer bort att jobba på socialförvaltning eller lämnar efter några år.
Kommunerna sitter på pottkanten; helst vill de inte göra kraftiga löneökningar och den kommun som ändå väljer lönepåslag som vapen riskerar att göra sig osams med andra kommuner i samma skriande behov av personal.
I Linköping försöker man locka personal genom samarbete med universitetet och med erbjudanden om kompetensutveckling och mentorskap.
Joakim Söderlund, ordförande i SSR-föreningen i Linköping, konstaterar att arbetsgivarna lär bli tvungen att höja löner. På enkätfrågan ”Vad kan arbetsgivaren göra för att du inte ska fundera på att lämna socialtjänsten?” är det vanligaste svaret ”Högre lön”.
– Socialförvaltningen arbetar med barn som far illa. Den här negativa utvecklingen måste vändas annars finns risk att det händer allvarliga saker, säger han.