Vi börjar med 50 band, tänkte Pernilla Ahlén, undersköterska och koordinator på ortopedens avdelning 31 på US.
Lite osäkert var det. Men vågar man inget så vinner man inget.
Nog kunde femtio kolleger tänka sig att byta ut sina vanliga tråkband till passerkortet till mera färgglada och fantasifulla band, eller?
Det här var i början av sommaren.
I dag är det i runda slängar omkring 250 personer på US som går omkring med de här halsbanden. Det är i alla fall så många band som sålts.
I över 30 år har Pernilla jobbat inom vården och hon har träffat många människor med tumörsjukdomar. Hon har också personlig erfarenhet, hennes man dog i en hjärntumör vintern 2021, och hon har en mycket kär vän med en cancerdiagnos.
– Det var i och med min mans död som jag började funderar på att göra något för cancerforskningen.
Frågan vara bara, vad det skulle vara?
Det var när hon såg barnen på sjukhusets barnterapi göra halsband som idén föddes.
– Vi som jobbar på sjukhuset har våra passerkort i tråkiga band, så jag tänkte; varför inte göra roligare band att hänga korten i?
Det är förmiddag på Glädjekällans dagliga verksamhet i Mjärdevi. I ett av rummen sjungs det karaoke. I köket pågår förberedelser för lunch. I dag står det kassler på matsedeln, det kan vi både se och känna doften av när vi passerar köket.
Vid ett bord i ett av verksamhetens rum sitter Anna Leander, Tobias Ahlén och Annika Lundberg. Här sitter också Terése Bornehav, som jobbar på Glädjekällan som drivs av Medborgarskolan.
Framför dem står burkar med träpärlor i olika former och färger. Klara färger, mera pastelliga och så "polly". Färgblandningen som kallas så för att innehållet i hinken liknar godiset Polly, med sina ljusbruna, mörkt bruna och beige pärlor.
Det är här som halsbanden tillverkas. Den här dagen väljer Anna Leander och Annika Lundberg att göra halsband med pastelliga kulor. Annika gillar gröna och lila kulor bäst. Tobbe föredrar kulor med lite mörkare färger.
Tobbe är Pernilla Ahléns son och hennes idé var att Tobbe och hans kompisar på Glädjekällan kunde tillverka halsbanden, som hon i sin tur skulle sälja till sina arbetskamrater. Glädjekällan skulle sedan i sin tur skänka överskottet av försäljningen till Cancerfonden.
Idén presenterades för Glädjekällans föreståndare Maria Lundberg, som sonderade terrängen, för att kolla om det skulle gå att genomföra. Halsbanden måste ju tåla upprepad desinficering. Hon återkom med positivt besked, och tillverkningen av banden påbörjades i början av sommaren.
Banden blev en succé och antalet som nu sålts är betydligt fler än de tänkta 50.
Det har också hänt att Glädjekällan fått "beställningsjobb".
– Vi har gjort halsband i både LHC-färger, i ukrainska flaggans färger och i prideflaggans färger, berättar Maria Lundberg.
I dagarna nådde halsbandsförsäljningen målet; 250 sålda band. Priset är 80 kronor bandet och hälften går till Cancerfonden som nu alltså fått ett tillskott på 10 000 kronor.
Den andra hälften går till material och, om det blir något över, är tanken att de pengarna ska hamna i Glädjekällans pizzakassa, säger Pernilla.
Runt sin hals har hon ett helt rosa halsband. Oktober är ju en rosa månad till stöd för bröstcancerforskning och till stöd för drabbade. Om det blir ett blått halsband nu i november – mustaschkampanjen som stöder forskning om prostata – återstår att se. Det är nämligen svårt att hitta många pärlor i samma färg i hinkarna med kulor, berättar Pernilla.
Vi träffar henne och hennes kolleger i personalrummet på ortopedavdelningens avdelning 31, det är tidig förmiddag och många käkar frukost.
De flesta har en sak gemensamt. De bär alla sina passerkort i färggranna och – unika – band. Inget band är det andra likt.
Någon svårighet att sälja banden har inte Pernilla haft. Tvärtom, kollegerna var eld och lågor och mer än villiga att piffa till sig med lite färg och samtidigt stödja en god sak.
Responsen från patienterna har också varit positiv.
– De tycker det är roligt att se något färgglatt, det piggar upp, säger undersköterskan Emilia Johansson.
Kan man göra något bra, så känns det bra, säger Linda Mattsson som är sjuksköterska.
Lukas Ljungdahl, undersköterska fyller i:
– Så vill vi ju stötta Pernilla, så klart.
Affärsidén går förstås att vidga, kanske halsband med julkänsla till jul?
Målet 250 band går förstås också att utöka. På US jobbar nästan 7 000 personer, enligt Region Östergötland.
Så potential finns onekligen.