Pengarna går till killarna

Medelklasskillar gynnas när pengar till idrott och kulturaktiviteter fördelas. Pengarna går till exempelvis hockey och innebandy. Nu ska bidragsreglerna förändras.

Det FINNS flickor som spelar hockey, men främst är det en idrott för medelklasskillar. Här sysn undantag: Cornelia Gillberg och Matildah Andersson spelar i Vita Hästens pojklag.

Det FINNS flickor som spelar hockey, men främst är det en idrott för medelklasskillar. Här sysn undantag: Cornelia Gillberg och Matildah Andersson spelar i Vita Hästens pojklag.

Foto: Strand Mikael

LINKÖPING2016-05-22 15:00

– Vi river upp föreningsbidragen helt och hållet, säger Cecilia Gyllenberg Bergfasth (MP), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

– Bidragen slår snett i dag. Medelklasskillar får mer än andra grupper, till exempel, pengarna går till hockey och innebandy som mest spelas av killar.

Stora föreningar kan växa, medan mindre har svårt att hävda sig i vårt nuvarande bidragssystem. Dessutom, säger Cecilia Gyllenberg Bergfast, finns det i dag en massa konstiga bidrag som kom till en gång och aldrig har ändrats.

– Vissa grupper exkluderas, vi når dem inte alls i dag.

Utredningen om det nya bidragssystemet ska vara klar 2018. Vad de nya reglerna kommer att innebära är förstås fortfarande oklart.

– Ett exempel kan vara att idrotten i dag lider av att inte vara särskilt demokratisk, säger Cecilia Gyllenberg Bergfasth (MP). Enligt flera föreningars stadgar måste man vara över 15 år för att ha rätt att rösta, trots att det alltså är ens egen förening. Sånt kanske kan ändras.

Bidragssystemet ska användas för att påverka utvecklingen mot ökad jämställdhet, tillgänglighet, mänskliga rättigheter och ökad tolerans. Kultur- och fritidsnämnden satsar 800 000 kronor på att utveckla föreningsbidragssystemet, pengar som kommer från tidigare års överskott.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om