Pengaregn över Linköping

Ett testamente från 1932 gör att Linköping får 12 miljoner kronor som måste satsas på något vackert.

Järnvägsparken och torget ska snyggas till utan att några skattepengar förbrukas.

Järnvägsparken och torget ska snyggas till utan att några skattepengar förbrukas.

Foto: Per Olsson

LINKÖPING2016-04-12 22:00

Gustaf Carlstedt skrev sitt testamente i juni 1932. Han hade ärvt pengar, levt sparsamt och när han dog år 1940 bildades Carlstedtska fonden – numera Carlstedtska stiftelsen. Trots att han bodde i Stockholm ville han ge pengarna till sin barndomsstad.

Då innehöll fonden 132 000 kronor, omräknat i dagens penningvärde blir det 3,8 miljoner kronor.

Han ville att fyra femtedelar av avkastningen på dessa pengar skulle användas till stadens förskönande, men för att det skulle bli en rejäl summa så fick pengarna bara delas ut vart tionde år. Den sista femtedelen av avkastningen skulle sparas och återinvesteras. Med åren har kapitalet vuxit till lite mer än 130 miljoner kronor.

Storleken gör att fonden numera släpper ifrån sig pengar vart femte år istället för vart tionde.

Vem som skulle få dessa pengar för att försköna staden överlät Gustaf Carlstedt till de styrande att besluta.

Det innebär att det nu är våra 79 folkvalda politiker som bestämmer.

De har löst sin uppgift så att de annonserar, sen får den som vill ha pengar ansöka. I år kom det in 19 ansökningar med önskemål som sammanlagt skulle kosta 38,5 miljoner kronor.

Det är mer än vad fonden kan dela ut – det finns i år cirka 12 miljoner kronor att fördela. Därför blir ganska många utan. Bland förlorarna finns Linköpings golfklubb och Aleris omsorg AB som inte får några pengar.

Vinnarna är istället alla människor som rör sig i Järnvägsparken. Samhällsbyggnadsnämnden får nämligen sex miljoner kronor för att snygga till nämnda park och det torg som ligger framför järnvägsstationen.

Bland annat anläggs en körsbärslund, de lindar som planterades utanför stationen för drygt 20 år sen har vuxit dåligt och byts ut.

Två miljoner kronor går till konstnärlig utsmyckning av den nya stadsdelen Vallastaden, 1,5 miljoner kronor går till Gamla Linköping. För pengarna ska de bygga färdigt Folkets Park-miljön – det ursprungliga Folkets Park har som bekant förvandlats till bostäder. Pengarna räcker också till nya skyltar för 200 000 kronor.

Enligt det ursprungliga förslaget skulle inte Botrygg AB få några pengar, detta skrev också Corren i en tidigare version av denna text. Under kommunstyrelsens möte ändrades detta så att Botrygg får 200 000 kronor till en skulptur i övre Vasastaden. Botrygg fick dock inte allt de ville, företaget hade ansökt om 500 000 kronor och totalt lägger de fem miljoner kronor på konstnärlig utsmyckning av den nya stadsdelen.

Östergötlands länsmuseum får 2,4 miljoner kronor för att sätta upp nya skulpturer i museiparken, Slaka hembygdsförening får 57 000 kronor och Landeryds hembygdsförening får 135 000 kronor för att bekosta flytten av torpet Lena-stugan.

Den här fördelningen av slantarna ska kommunstyrelsen besluta om under tisdagen. Därefter väntas de 79 ledamöterna i kommunfullmäktige fatta samma beslut på sitt nästa möte.

De som får pengar måste påbörja byggandet senast siste december 2018.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!