Mitt jobbliv
Han ser möjligheterna – inte hindren. Han räds inte att bygga bolag från grunden. Han rör sig bekvämt mellan dataspel och avokado. Mellan byggnadsvård och oliver. Mellan hightech och citroner.
Han vill, på allvar, försöka förbättra världen. Vara en gamechanger.
Pelle Lundborg är vad man brukar kalla en sann entreprenör. En lirare med matjord i fickorna.
Idag driver han en ekologisk gård i Spanien, döpt efter sitt gamla kvarter Solmark i Vikingstad. Han odlar frukt som körs hit med egen lastbil var tredje vecka, packas i Tallboda och säljs direkt till kunder i Sverige. Utan mellanhänder.
Kanske var det livskraschen 2016 som banade vägen.
Pelle hade lätt för sig i skolan, men tyckte det var "fantastiskt tråkigt". Förspilld tid. Han hoppade över gymnasiet och öppnade sin egen "Spel- & teleshopen", som sedan blev ett bolag, i Linköping istället. Det var 1994 och Pelle var 16 år.
– Fördelen med att vara ung är att man blundar för eventuella hinder och bara kör, ler Pelle.
Vid millennieskiftet grundade han Sveriges första butikskedja för dataspel och han är en av förgrundsgestalterna bakom Nordic Games, idag Embracer Group, ett börsnoterat bolag som producerar tv- och dataspel.
Och sedan rullade en lysande karriär på. Han var opportunist med näsa för det lukrativa. Byggde och sålde dataspelskedjor. Blev generalagent och sålde på postorder. Utvecklade det populära karaokespelet We Sing. Fick kontakter världen över.
Tills kroppen sa stopp.
Från multinationell dataspelsindustri till småskaligt fruktodlande i Spanien. Hur gick det till?
– Från att ha sprungit ett maraton om året blev jag allvarligt sjuk 2016. Det började som en förkylning och slutade med vätska i hjärt- och lungsäcken och till slut i magen. Som mest dränerades jag på 20 liter åt gången.
Han var inlagd länge och det tog 1,5 år innan han var återställd.
– Jag stannade upp och tänkte att det nog var dags för en ny, lugnare väg i livet. Och jag har ju alltid drömt om en liten stuga omgiven av olivträd . . .
Via en spansk vän kom han i kontakt med den, efter ett arvskifte, övergivna gården Carratraca i Malaga, köpte den 2018 och var fast besluten att väcka liv i den med helt ekologisk odling av avokado, oliver, mandlar och citrusfrukter.
Det tog sin tid. På gården stod 5 000 döda apelsinträd, insomnade olivlundar och ett par gamla hästar som en granne ställt dit.
Nu finns här 4 500 dignande avokadoträd, 2 000 mandelträd, 1 000 olivträd och hundratals blandträd.
Gården har växt till 50 hektar, kvittrar av fågelliv och surrar av bin.
Hur långt kan man ta miljötänket? Hur bygger man en verksamhet med noll svinn där alla emballage är nedbrytbara? Idag är det svaren på de frågorna som är "avokadokungens" drivkraft.
– Jag har förenat de godaste frukterna du kan uppbringa med mitt teknikintresse. Med hjälp av kunniga vänner har jag byggt en väderstation och ett underjordiskt bevattningssystem som gör att vi inte slösar med vatten.
Med geotextilmattor runt de yngsta träden förhindras ogräs och han slipper bespruta. Bevattningen sker nattetid, från en gruvgång, för att minska avdunstning. All el och alla fordon drivs av solpaneler.
Men miljötänket är ingen påklistrad fernissa i tiden.
– Jag vill vara en del av den gröna revolutionen. Skapa något hållbart och hitta smarta metoder. Som att använda vinäger som rengöringsmedel i bevattningssystemet. Som att använda ett slags "plast" i förpackningarna som är tillverkad av potatis- och rödbetsstärkelse. Som att bädda in frukten i komposterbar träull.
– Men allt går inte att automatisera. Finns inte den mänskliga handen där, som istället för maskiner plockar och varsamt packar frukterna, blir kvaliteten lidande direkt.
Frukter med skönhetsfel eller skavanker blir till juice (på Värmdö musteri), marmelad och lemonad för att minimera svinn.
Dataspelskarriären gör att Pelle inte behöver lyckas för brödfödans skull.
– Jag har plöjt ned drygt 20 miljoner i gården och om ett år kanske den går runt. Med mig är vi tre årsanställda i Spanien. Här hemma jobbar min mamma, min syster och åtta-tio timanställda. Jag ska hålla det på den nivån.
Det ringer i hans mobil igen. Ett samtal på smattrande spanska.
– Ett par tre tusen svenskar kommer till gården varje år för att se och lära. Titta in om du har vägarna förbi, vetja!