Paviljonger ska rädda skolorna

Gymnasieskolorna i Linköping är fyllda till brädden. Nu måste nya lokaler fram och det ganska snabbt.

Paviljonger. Så ska kommunen lösa bristen på skollokaler.

Paviljonger. Så ska kommunen lösa bristen på skollokaler.

Foto: Kjellberg Anita

Linköping2016-02-10 16:35

Behovet av lokaler beror på att det dykt upp ungefär 200 elever mer än väntat. Det handlar om asylsökande i gymnasieåldern som ska lära sig svenska på det gymnasieprogram som kallas Språkintroduktion.

I planeringen räknade bildningsnämnden med 180 elever för det pågående läsåret, men i mitten av januari fanns det 369 elever i Språkintroduktionsprogrammet.

Just nu går de på Anders Ljungstedts gymnasium, Klaragymnasiet och Björkö fria gymnasium, men bildningsnämnden räknar med att sätta upp tillfälliga paviljonger på fler skolgårdar än så.

När ett sånt behov uppstår måste bildningsnämnden be kommunstyrelsen om mer pengar och under tisdagen fick de sin önskan beviljad.

Det gick dock inte utan debatt. Invändningarna kom från Sverigedemokraten Jonas Andersson. Han ville inte skjuta till några extra pengar. Det handlar om 2,47 miljoner kronor för att köpa in utrustning till de nya lokalerna.

– Jag kan se att det har uppstått ett behov beroende på den situation som varit med migrationen, men det finns andra verksamheter som behöver pengar. Jag tycker att man får försöka lösa detta med befintliga lokaler. Därför kommer jag att yrka avslag, sa Jonas Andersson.

Hans invändning bemöttes en aning frågande av Jakob Björneke (S).

– Men menar då Sverigedemokraterna att detta behov ska lösas på bekostnad av de elever som redan i dag går i gymnasieskolan?

Jonas Andersson svarade:

– Du kanske ser det som att man ska ta det från andra gymnasieelever, men det har jag inte sagt. Exakt hur det ska lösas har jag inte svaret på här och nu, men man får ta pengarna någon annanstans inom bildningsnämnden.

Jonas Andersson var ensam om denna inställning och kommunstyrelsens beslut blev att anslå 2,47 miljoner kronor extra. Dessa pengar täcker enbart lös utrustning, hyran för själva lokalerna klarar bildningsnämnden inom sin egen budget. Hyran beräknas till 3,6 miljoner kronor per år och för det får man cirka 2 000 kvadratmeter.

Efter mötet ville även kommunalråd Daniel Andersson (L), kommentera Jonas Anderssons inlägg.

– Det han gör här är att ta ställning för en kvalitetssänkning och vi är inte beredda att sänka kvaliteten för eleverna. Vi vet att det blir fler elever och då måste vi ha mer lokaler, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!