Paulina tar hjälp av hästkrafter mot psykisk ohälsa

I en rad olika projekt har hon hjälpt människor i behov av stöd. "Mitt engagemang kommer nog från min egen utsatthet. Jag vet hur härligt det är att ha någon som kämpar för en när man inte orkar själv", säger Paulina Bengtsson, en av tre nominerade till priset "Årets Linköpingshjälte".

Paulina Bengtsson med sin egen "terapihäst", 18-åriga stoet Colatte. I föreningen Hälsa med häst jobbar Paulina och hennes kolleger med att motverka psykisk ohälsa och skolfrånvaro.

Paulina Bengtsson med sin egen "terapihäst", 18-åriga stoet Colatte. I föreningen Hälsa med häst jobbar Paulina och hennes kolleger med att motverka psykisk ohälsa och skolfrånvaro.

Foto: Johan Rödin

Linköping2023-11-08 11:00

2008 grundade Paulina Bengtsson, 44, den i dag nationellt verksamma ideella föreningen Novahuset för människor som utsatts för sexuellt våld. Paulina ville själv hjälpa andra efter att som 22-åring utsatts för grova våldtäkter och blivit såld till sexköpare – något hon berättat om i boken ”Utnyttjad, våldtagen och såld”.

undefined
Paulina Bengtsson med sin egen "terapihäst", 18-åriga stoet Colatte. I föreningen Hälsa med häst jobbar Paulina och hennes kolleger med att motverka psykisk ohälsa och skolfrånvaro.

Efter att ha byggt upp Novahuset började Paulina för knappt två år sedan om på ny kula. Nu är det föreningen Hälsa med häst som jobbar mot skolfrånvaro och psykisk ohälsa bland unga som gäller.

– Det var ett jättestort beslut som jag grunnade på i två år. Jag älskar Novahuset, det är min lilla bebis. Men jag kände att det är bra människor som jag har förtroende för som jobbar där nu. Jag ville göra något annat – jobba även med det friska, säger Paulina Bengtsson.

Hur tänker du där?

– Dels har jag egna erfarenheter av att man fokuserar mycket det som inte funkar. Man ska prata om det jobbiga – och det måste man också göra. Men oavsett vad man blivit utsatt för, eller om han har en diagnos, finns det friska tecken hos alla människor. Dem tror jag att man måste hitta för att få till en förändring och få personen att må bra igen.

undefined
När Paulina Bengtsson själv mådde som sämst betydde stallet och hästarna mycket för henne. Och så är det fortfarande. "Är jag stressad, sur eller arg på någon kan jag åka hit, sätta mig en stund och bara andas."

Ett 20-tal klienter – skolklasser, HVB-hem eller privatpersoner – kommer varje vecka till lugnet och kravlösheten på Ängstugans Hästcenter utanför Skeda söder om Linköping.

– Hästarna känner av hur man mår. Man kan inte ljuga. Man måste vara sig själv, säger Paulina.

Är du hästmänniska själv?

– Ja. Det var min bästa terapi när jag själv mådde dåligt. Så är det fortfarande. Är jag stressad, sur eller arg på någon kan jag åka hit, sätta mig en stund och bara andas.

undefined
Paulina Bengtsson är en av tre nominerade till priset "Årets Linköpingshjälte". Efter att ha grundat Novahuset har hon gått vidare till att jobba med Hälsa med häst på Ängstugans Hästcenter söder om Linköping.

Paulinas engagemang för andra omfattar mer än Novahuset och Hälsa med häst. Det framgår av motiveringarna från de som nominerat henne. 

– Jag har jobbat extra på ett HVB-hem. Sedan är jag och min familj kontaktfamilj till en sexårig flicka. Hon är hemma hos oss fyra dagar i veckan. Jag träffade hennes mamma först via Novahuset. De har absolut ingen annan. Dessutom är jag kontaktperson för en annan tjej som varit utsatt för våld.

Skulle det betyda något för dig om du blir årets Linköpingshjälte?

– Jättemycket. Just för att det är min egen stad. Det är nästan större att vinna i Linköping än i världen, säger Paulina Bengtsson.

undefined
"Hästarna känner av hur man mår. Man kan inte ljuga. Man måste vara sig själv", säger Paulina Bengtsson, här med hästen Colette med snyggt flätad man.
Paulina Bengtsson

Ålder: 44.

Familj: "Två döttrar. Ett barnbarn. Sambo. Två bonusbarn och en extrafamilj med kontaktfamiljen."

Aktuell: Nominerad till priset "Årets Linköpingshjälte". Vinnaren utses av en jury bestående av representanter för Corren Östergötlands stadsmission. Priset delas ut 9 december i Crusellhallen.

Ur motiveringen: "Paulina är den mest drivna, varma och kunniga människan jag vet. Hon har förmågan att fånga och se varje individ och ge exakt det stöd hon intuitivt känner är rätt för stunden."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!