Ansträngt läge för akuten på US – värsta situationen på fem år

Vårdplatserna på Universitetssjukhuset räcker inte till. På akutmottagningen är läget nu synnerligen ansträngt när patienter som är i behov av slutenvårdsplatser blir kvar.

Erik Müssener är verksamhetschef på akutkliniken vid Universitetssjukhuset.

Erik Müssener är verksamhetschef på akutkliniken vid Universitetssjukhuset.

Foto: Arkivbild/Calle Slättengren

Linköping2024-06-25 11:38

Nyheten i korthet

  • Universitetssjukhuset upplever en ansträngd situation med brist på vårdplatser, vilket leder till att patienter blir kvar på akutmottagningen.
  • Situationen är den värsta på fem år, enligt Erik Müssener, verksamhetschef på akutkliniken.
  • Detta kan leda till längre väntetider för patienter. Sjukhuset arbetar för att lösa problemet och förbättra flödet genom systemet.

Erik Müssener är verksamhetschef på akutkliniken vid Universitetssjukhuset.

– Jag kan bekräfta att läget är mycket ansträngt på akutmottagningen på US. Det är kopplat till en bristande tillgång på vårdplatser. 

Vad får det för följder?

– För vår del innebär det att patienter som är i behov av slutenvård blir kvar på akutmottagningen i väntan på att vårdplatser tillskapas eller blir lediga. 

Hur många patienter handlar det om?

– På tisdagsmorgonen hade vi ett tiotal patienter som hade bedömts vara i behov av slutenvård som var kvar på akutmottagningen. Behovet ligger utanför akutmottagningen. Det är åtgärder som behöver vidtas på US i dess helhet. Det vi kan göra på akutmottagningen är i första hand att ta hand om patienter på ett så bra sätt som möjligt med de resurser som vi har, säger Erik Müssener och fortsätter: 

– Vi börjar som regel bli ”mättade” med patienter på förmiddagarna vid 11-tiden. Problemet uppstår när vi har ett stort inflöde av nya patienter som är i behov av vår bedömning, samtidigt som vi har patienter som behöver en annan vårdnivå än vi kan erbjuda. 

Har ni i kallat in mer personal?

– Vi ser just nu över vad vi har för behov om inte sjukhuset klarar av att ta emot patienterna som är kvar på akutmottagningen. Det är sommar och vi har redan från början en reducerad bemanning. Det är en stor utmaning just nu för akutmottagningen.

Brukar det se ut så här på akutmottagningen under sommartid?

– Det här är utöver det vanliga. Min bild är att så här ansträngt har jag inte sett att det varit under de fem år som jag varit verksamhetschef på akutmottagningen. Vi har dagar när vi upplever att situationen är väldigt ansträngd. Orsakerna kan vara skilda, så som högt inflöde av patienter en dag med blixthalka eller ett flertal svårt sjuka patienter inom ett kort tidsplan. Men det brukar inte vara orsakat av att ett så här stort antal patienter är kvar på morgonen i väntan på vårdplatser. I synnerhet inte med tanke på att det redan under måndagen på US började vidtas åtgärder för att försöka tillskapa fler vårdplatser

Kan det här hålla i sig eller är detta en tillfällig puckel?

– Jag vet att man just nu samlar verksamhetschefer och motsvarande för att hitta en lösning på problemet. Det här är ingenting som någon önskar. Det kan uppstå på nytt, vi har en sommar framför oss när vi har färre vårdplatser än vad vi haft tidigare somrar. Det ökar risken för att systemet ska bli mättat. Det finns en uppenbar risk för att liknande situationer ska uppstå. 

Universitetssjukhuset har inte gått upp i stabsläge med anledning av situationen, däremot har man inför sommaren sett över ledningen och styrningen av sjukhuset för att ha en beredskap för att snabbt kunna vidta åtgärder.   

Hur påverkar detta patienter som kommer till akutmottagningen?

– Det kan definitivt bli längre väntetider, säger Erik Müssener. 

Eva-Lena Zetterlund är sjukhusansvarig chef på Universitetssjukhuset. Hon bekräftar att läget är ansträngt på akutmottagningen. 

– Det har varit en hög efterfrågan på vård sedan i torsdags. Det eskalerade under midsommarhelgen. Det såg vi under måndagen när det blev vanlig vardag igen. Det stämmer att patienter på akuten har väntat på vårdplats. Under tisdagen är det fler som har fått uppleva det. Det kan bero på att det är stopp någonstans i systemet, det kan bero på högre tryck mot akuten. Vi behöver samlas och få en översiktsbild. 

Att många anställda på sjukhuset är sommarlediga underlättar inte situationen. 

– Det är klart att det spelar roll. Den här sommaren har vi ett särskilt ansträngt läge. Det visste vi om när vi gick in i sommaren.

Vad gör ni för att förbättra situationen?

– För dagen samlar vi trupperna och har bett verksamheterna att se på vilka sätt man kan frigöra bemannade vårdplatser. Vi tittar på åtgärder som behöver göras för att flödet genom systemet ska bli högre. Det är en grannlaga uppgift som inte har något enkelt svar. Det är fullt fokus på att få bättre genomströmning i systemet så att man inte fastnar på akuten. 

Kan det bli aktuellt att kalla in ledig personal?

– Vi vill undvika det i största möjliga mån. Men självklart finns det med i verktygslådan att ta ställning till. Vi behöver nogsamt och välgrundat se över situationen. Vi vill värna om att medarbetarna är lediga, säger Eva-Lena Zetterlund.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!