Nu ger sig miljökontoret i Linköping ut på inspektion för att se vad som kunderna matas med för information om livsmedel till försäljning.
Projektet styrs av Livsmedelsverket och är en rikstäckande kartläggning med temat ”kontroll av närings- och hälsopåståenden i märkning av färdigpackad mat”.
Miljökontoren runt om i landet får i uppdrag att inventera sina områden och rapportera in upptäckter till Livsmedelsverket.
Falsk?Kontrollerna ska utföras hos företagare som har ansvar för att produkter märks på ett korrekt sätt, till exempel tillverkare eller importörer.
Vad som får påstås om livsmedel finns reglerat i svensk lag och på EU-nivå för att skydda kunder från falsk marknadsföring.
Inspektörerna undersöker om påståenden om näringsinnehåll och hälsoeffekter är korrekt utformade, och om de halter av näringsämnen och andra ämnen som påstås finnas i produkterna verkligen finns i de minsta nivåer som krävs för att få säga så.
Bröd, bland annatLivsmedelsverket har bestämt vilka livsmedelsgrupper som ska kontrolleras. De är juice och fruktdrycker, müsli, frukostflingor och grynblandningar, nötter och fröblandningar, energidrycker, vitaminvatten, mejeriprodukter, bredbara fetter, och bröd.
I Linköpingsområdet finns inte så många tillverkare i de kategorier som Livsmedelsverket vill ha undersökta men områdena bröd och juicer kommer att inspekteras här.
Inspektionerna är slut i juni. Under hösten sammanställer Livsmedelsverket upptäckterna. Rapporten väntas komma i början av 2015.