Passiv politik hämmar biogasen

Alla hyllar biogasen och Östergötland har utmärkta möjligheter att kraftigt öka produktionen. Men politikernas oförmåga att ge branschen långsiktiga spelregler har gjort att biogasen hamnat i bakvatten.

Annika Lillemets (MP) diskuterade biogasens framtid med Staffan Danielsson (C) och Linda Snecker (V).

Annika Lillemets (MP) diskuterade biogasens framtid med Staffan Danielsson (C) och Linda Snecker (V).

Foto: Pia Molin

LINKÖPING2015-01-17 10:00

Allt tycks finnas på plats för att biogasen ska växa och bli ett av de bränslen som kan göra att Sverige når det uppsatta målet: Att ha en fossiloberoende fordonsflotta år 2030. Alla är positiva, biogas är ett mycket miljövänligt bränsle. Råvarorna finns, om man börjar använda gödsel från jordbruket så har Östergötland möjlighet att femdubbla sin biogasproduktion. Tekniken är beprövad, det finns ett bra utbud av gasbilar och en marknad för biogas.

Ändå ligger många biogassatsningar i Sverige i malpåse. I Östergötland har flera konsortier, med stora jordbruk som huvudaktörer, lagt sina biogasplaner på hyllan. Varför växer biogasen så långsamt?

– Det finns flera skäl. Lönsamheten i att producera och sälja biogas är inte så god, och i Östergötland anser man att Svensk biogas redan har intecknat den begränsade regionala marknaden för fordonsgas, sade Per Nilsson, chef för Energikontoret i Östra Götaland, när han talade på energi- och klimatkonferensen E-week i torsdags.

– Men framför allt råder det stor oklarhet kring hur bidrag och beskattning av biogasen kommer att se ut i framtiden, och det gör att man inte vågar investera, fortsatte han.

Diskussionen om biogasens framtid präglades av en stor frustration, och alla återkom till att att bristen på långsiktiga spelregler är det största problemet.

– Det verkar som om alla är eniga, det är bara den nationella politiken som saknas, sade Mats Eklund, professor i industriell miljöteknik som ledde den avslutande utfrågningen av politikerna.

– Jag håller med, staten har gjort för lite. Utan en rejäl satsning från statens sida kommer biogasen inte att lyfta, sade Staffan Danielsson (C).

Han fick medhåll av en annan borgerlig politiker, Anders Riedenfalk (KD).

– Sverige verkar vara bäst på ny teknik, men sämst på att införa den. Energiskatterna är ett problem, vi har gjort oss beroende av dem som en alkoholist av alkohol, sade han och menade att de borde användas för att investera i grön teknik.

Intresset för att köra på fordonsgas håller nu på att mattas av. Försäljningen fortsätter att öka, men inte i samma tempo som förr. Det samma gäller gasbilarna. Men trots den bekymmersamma situationen kom det inte några konkreta löften från politikerna.

– Det stora problemet är att vi förväntas konsumera oss ur det här problemet, med bonusar för dem som köper rätt sorts bil. Hur ska en ensamstående mamma kunna bli delaktig i en sådan omställning? Vi måste ställa om hela samhället så att man leva ett gott liv utan bil, sade Linda Snecker (V).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om