Med kriget i Ukraina har säkerhetsfrågor kommit högre upp på den politiska dagordningen. Under tisdagen besökte arbetsmarknads- och integrationsminister, tillika partiledaren Johan Pehrson (L), Saab i Linköping, för att bland annat prata om Gripens framtid.
– Vi har ett nytt säkerhetspolitiskt läge, vi har en svensk industridiamant här, och det är klart att det finns möjligheter också för Saab. Och vad gäller Gripen E så är det klart att det hänger ihop med vad vi beslutar i politiken, sa Pehrson efter besöket.
Partiledaren underströk vikten av mer samordning i försvarsfrågor på europeisk nivå.
– I läget vi befinner oss i nu i Europa så står Nato för det operativa, men varje nation har ju ett behov av att ha en industri som vi samordnar inom ramen för EU-samarbetet och ha en starkare försvarsunion.
Ser ni framför er någon gemensam europeisk investeringsfond för militär materiel eller liknande?
– Det kan man absolut använda de europeiska fonderna till, det är ju viktigt. Vi lovade ju på europeisk nivå att få fram en miljon granater till Ukraina, men det gick ju inte riktigt, för vi har inte den kapaciteten.
– Vi behöver investera både i försvarsindustrin och materielproduktion. Men exakt var det ska vara kan inte jag avgöra.
Inför besöket på Saab har Liberalerna samtidigt kommunicerat att deras förslag kan möjliggöra fler JAS-plan i Europa.
Hur ska det bli så?
– Det är ju inte så många länder som har förmågan inom EU att producera det här systemet, det är ju i stort sett med fransmännen som man konkurrerar.
– Då är ju det här en möjlighet att kunna bli en viktig del av Europas luftförsvar.
Men hur ska EU-pengar hjälpa till med det? Är inte det stora problemet för Gripen att det är relativt få länder som vill köpa det?
– Men det kan bli fler som gör det om man säger att man ska ha ett fokus på europeisk industri. Då är det ju inte bara fransk (industri), för att tala klartext.
Under måndagen gjorde L-kandidaten till Europaparlamentet Simona Mohamsson ett utspel om att Sverige bör öppna för att skicka marktrupp till Ukraina.
Hur ställer du och ditt parti er till det?
– Vi har inte fått nån sån begäran, vi ser inte det framför oss.
Men om ni får en sån begäran då?
– Då ska vi lyssna på den, men jag ser inte att det finns... De resurser vi nu har i svenskt försvar är ju på väg att bli en del av Nato-samarbetet, så det är ett beslut vi tar tillsammans i Nato i så fall tycker jag.
Från Centerpartiet, som tidigare suttit i samma regering som Liberalerna, har det under tisdagen också kommit utspel som rör L. EU-parlamentarikern Emma Wiesner (C) säger till Aftonbladet att L bör uteslutas ur partiernas gemensamma partigrupp i Europaparlamentet om partiet inte avslutar regeringssamarbetet med Sverigedemokraterna.
Vad säger du om det?
– Det gamla bondeförbundet baserat på eko-humanism har ju hittat in i den liberala gruppen i Europaparlamentet. Ett parti som slåss för svensk protektionism och är emot fördjupat samarbete till exempel när det gäller euron. De bör nog fundera på vad deras roll i svensk politik är.
Så ni har inga planer på att säga upp samarbetet med SD?
– Vad Emma Wiesner säger hoppas jag att någon bryr sig om, men det är ingenting som Liberalerna tar till sig av i alla fall.
– Ska hon bestämma, då blir det väldigt tomt i gruppen, för det blir bara hon kvar till slut.