De båda Linköpingspolitikerna, med varsin ordförandepost i barn- och ungdomsnämnden, har debatterat förskolan vid många tillfällen under mandatperioden. Nu, med mindre än två veckor till valet, väljer Elias Aguirre (S) att med skolminister Lina Axelsson Kihlblom (S) presentera ett antal förslag.
Partiet vill, i syfte att förbättra arbetsvillkoren, öka grundbemanningen och minska barngrupperna. S vill också erbjuda alla anställda fria arbetskläder och arbetsskor.
– Egentligen är det pinsamt att Linköpings kommun inte erbjuder rejält med arbetskläder och inte alls erbjuder arbetsskor i dag. Nu är det helt upp till respektive förskolerektor att bestämma och deras ekonomiska situation är ofta pressad. Vi vill ta ett beslut i barn- och ungdomsnämnden för hela förskolan och erbjuda personalen kläder för både kallt och varmt väder och arbetsskor, säger Elias Aguirre.
Anställningskrav om svenska på gymnasienivå och ett språkutbildningsprogram för förskolans anställda är andra S-förslag.
– Det vi ser är att det både är vikarier men också barnskötare som har utbildat sig på komvux som inte har tillräckliga svenskakunskaper. Där behöver vi som arbetsgivare ställa tydligare krav och ta vårt ansvar för att se till att de som redan är anställda får utbildning, säger Elias Aguirre.
Hur mycket kommer satsningarna att kosta?
– Åtminstone 50 till 80 miljoner kronor, säger Elias Aguirre.
Och det tas från Tekniska Verkens vinst?
– Ja, kommunen har gått med miljardöverskott och en liten del av det bör vi investera i våra barn.
Erik Östman (M), ordförande i barn- och ungdomsnämnden, ifrågasätter den tänkta finansiering.
– Det första som slår mig är att det låter ekonomiskt tämligen omfattande – om man både ska öka grundbemanning och gå ut med arbetskläder. Det är ändå nästan 1 500 anställda inom förskolan. Var man ska ta resurserna ifrån är det stora frågetecknet, säger han.
– Ett högre vinstuttag är möjligt under en liten tid men man ska komma ihåg att Tekniska Verken har omfattande behov av investeringar så att använda dem för att bygga ut kärnverksamheten är inte en ansvarig lösning, fortsätter Erik Östman.
Han är positiv till språkkrav men säger följande:
– Om man ska höja kraven kraftigt och samtidigt öka grundbemanningen kommer det att bli en svår situation med att rekrytera. Den utmaningen har vi redan i dag.