Fortsatt under spärren: "Uppenbart att vi måste stiga"

Liberalerna hamnar långt under riksdagsspärren, på 2,5 procent, om det skulle vara val i dag. "Är inte orolig på något sätt", säger Åsa Wennergren (L), kommunalråd i Linköping.

Liberalerna ligger fortsatt kvar på en rekordlåg nivå i SCB:s stora partisympatiundersökning. "Jag är inte orolig på något sätt", säger Åsa Wennergren (L), gruppledare i Linköping.

Liberalerna ligger fortsatt kvar på en rekordlåg nivå i SCB:s stora partisympatiundersökning. "Jag är inte orolig på något sätt", säger Åsa Wennergren (L), gruppledare i Linköping.

Foto: Victor Bomgren

Linköping2021-12-02 16:09

Valet 2022

När Statistikmyndigheten SCB, på torsdagsmorgonen, presenterade sin stora partisympatiundersökning stod det klart att Liberalerna fortsatt befinner sig på en rekordlåg nivå i väljaropinionen. Samtidigt kan partiet, i Linköping, se tillbaka på en aningen stökig mandatperiod – med turerna som ledde fram till nystartade Linköpingslistan (LL). Gruppledaren Åsa Wennergren är trots allt lugn.

undefined
Linköpingsliberalernas Åsa Wennergren tror att partiets politik, som klubbades vid landsmötet för knappt två veckor sedan, kommer att få partiet att lyfta i väljaropinionen.

– Självklart hade jag gärna sett att vi hade gått framåt i väljaropinionen, det vill väl alla politiker, men jag är inte orolig på något sätt. Vi har alldeles nyligen haft ett landsmöte, i Linköping dessutom, där vi har fattat tydliga beslut om vägval och ett enligt mig fantastiskt partiprogram, förklarar Wennergren och fortsätter:

– Nu måste vi ut bland våra väljare och kommunicera den politik som vi precis har fattat beslut om på vårt landsmöte. Får vi väl tid för det så tror jag att det vänder i opinionen.

Vad är det som gör, och har gjort, att partiet ligger på så låg nivå?

– Det har varit en otydlighet. Först har vi varit med i ett Januariavtal och sedan har vi stått utanför. Nu har vi fattat ett tydligt beslut om vårt vägval och vi vill se en ny liberal borgerlig regering, svarar Wennergren.

– Hos väljarna har det nog uppfattats som lite vacklande tidigare, fortsätter hon.

Hur ser du på läget i Linköping?

– Det är klart att den låga opinionen på riksnivå påverkar även lokalt men jag vill också säga att vi ligger ganska mycket högre i väljaropinionen här i Linköping, svarar Wennergren och syftar till valresultatet 2018.

– Nu har vi en bra politik, med lösningar på de problem som finns här och nu, som vi kan berätta om för våra väljare. Det är politik som jag tror väljarna kommer att uppskatta och därför är jag inte orolig inför valet.

undefined
Johan Wänström, statsvetare och forskare vid Linköpings universitet, konstaterar att framförallt Liberalerna, men också Miljöpartiet, står inför en tuff utmaning det kommande året.

Johan Wänström, forskare och statsvetare vid Linköpings universitet, kommenterar Liberalernas resultat i partisympatiundersökningen så här:

– Man ska nog inte ta lätt på det här resultatet på varken lokal eller nationell nivå men jag tror att det finns en ganska stor medvetenhet inom partiet om vad som behöver göras inför valet.

Wänström poängterar att spärren för ett parti att komma in i Linköpings kommunfullmäktige är tre procent.

– Risken att åka ut ur fullmäktige är alltså inte lika stor som att åka ut ur riksdagen men väljaropinionen på de båda nivåerna följer ofta varandra. På så sätt blir det en uppförsbacke för Liberalerna även lokalt, menar Liu-forskaren och fortsätter:

– Jag har svårt att se att turerna som har varit lokalt inte skulle påverka det stundande valet. Det framstår inte som helt orimligt att några av Liberalernas tidigare väljare istället röstar på Linköpingslistan, men LL kan komma att ta väljare från andra partier också.

undefined
Rebecka Hovenberg, gruppledare för Miljöpartiet i Linköping, tror att partiets nya roll i opposition kan ge en positiv effekt för väljaropinionen.

Ett annat parti som, om än med liten marginal, hamnar under riksdagsspärren är Miljöpartiet. I SCB:s undersökning får partiet 3,9 procent av rösterna.

– Det är uppenbart att vi måste stiga i opinionen och det tror jag att vi kommer göra. Det ska bli spännande att se hur vårt beslut att lämna regeringen kommer att påverka framöver, säger Rebecka Hovenberg (MP), gruppledare i Linköping.

– Vi ser att vi behöver bli tydligare med att komma ut med vår politik och det tror jag kan bli lättare nu när vi, på nationell nivå, är i opposition. På lokal nivå kämpar vi på och driver de frågor som vi uppfattar är viktiga för Linköpingsborna, fortsätter hon.

Hovenberg menar att MP-stödet bland väljarna, lokalt i Linköping, brukar ligga omkring två procent högre än på riksnivå.

Vad blir det allra viktigaste för partiet inför det stundande valet?

– Dels måste vi lyfta fram klimat- och miljöfrågan mer men också vår sociala politik. Vi fattade beslut om ett socialt rättviseprogram vid vår kongress under hösten och jag tror det blir jätteviktigt för oss att visa hur en rättvis klimatomställning kan ske, svarar Hovenberg.

undefined
Här är en tabell över resultatet i SCB:s partisympatiundersökning. Moderaterna, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna går framåt mest i opinionen.

Kan du ge ett konkret exempel där?

– Oavsett om du bor på landsbygden eller i stan måste du kunna leva ett bra liv trots att vi ställer om samhället, mycket kopplat till bensinpriset, och det måste vi hitta modeller för, svarar gruppledaren.

Statsvetaren Wänström kommenterar MP:s resultat så här:

– De har inte heller någon enkel utmaning framför sig men jag tror det blir något enklare för dem nu när de inte är bundna i en regeringsställning. Då kan de profilera sig och vara tydligare i sina frågor.

Väljaropinionen

Socialdemokraterna: 29,1 ± 1,2 procent
Moderaterna: 22,7 ± 1,1 procent
Sverigedemokraterna: 18,6 ± 1,0 procent
Vänsterpartiet: 9,2 ± 0,7 procent
Centerpartiet: 8,4 ± 0,7 procent
Kristdemokraterna: 4,6 ± 0,6 procent
Miljöpartiet: 3,9 ± 0,6 procent
Liberalerna: 2,5 ± 0,4 procent
Övriga partier: 1,1 ± 0,3 procent

Källa: www.scb.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!