När de sista Linköpingsrösterna räknades under onsdagskvällen färdigställdes också det preliminära valresultatet. Klart är att mandatfördelningen i kommunfullmäktige förblir den samma som efter vallokalernas sammanräkning i söndags. Däremot ökade både Socialdemokraterna och Vänsterpartiet med 0,1 procentenheter i Linköping medan LL och Sverigedemokraterna gjorde det motsatta.
För LL var de sista Linköpingsrösterna en fråga om partiet skulle knipa ytterligare ett mandat.
– I förrgår var vi nära ett åttonde mandat, så det var därför vi väntade med att ge besked om de samtal som förs. Det enkla jag kan säga är att vi inte äger själva förhandlingssitsen om ett nytt majoritetsstyre i Linköping. Vi har sagt att vi är öppna för att samarbeta med partier som tycker att vi har något att komma med och där vi får genomslag för vår politik, säger partiets ordförande Christer Mård.
– I dagsläget har S visat ett större intresse för oss medan jag tolkar det som att M inte ser det som möjligt att styra med oss. Vi avvaktar och ser hur processen rullar på, fortsätter han.
Vad säger du om att ni ingår i S förstahandsalternativ?
– Om det blir det alternativet kommer vi självklart att ta ställning. Jag antar att S och C sitter i samtal om möjligheterna att gå vidare.
Frågan om ekonomin, som C lyfter som ett problem, kan ni mötas där tror du?
– Vi har inte låst fast oss vid en specifik lösning utan vi är ett parti som har framfört ett antal synpunkter, tankar och idéer om hur vi vill utveckla Linköping, säger Christer Mård.
Niklas Borg (M), gruppledare för Linköpings näst största parti, kommenterar de pågående samtalen så här:
– Det vi tittar på är vad det finns för tänkbara konstellationer, både i majoritet och minoritet, där vi skulle kunna ingå eller styra. Vi har fokus på de samtalen men sedan är det naturligt att Socialdemokraterna som det största partiet, och när vi på andra sidan inte har något självklart alternativ, är väldigt aktiva.
– Sedan ska man inte sticka under stolen med att S har fler alternativ att spela med än vad vi har, fortsätter Niklas Borg.
Vad har ni för förstahandsalternativ?
– Vi har ett par alternativ som är möjliga och som vi prövar och framförallt ett av dem diskuteras internt i vår partiorganisation. Jag vill inte kommentera vilka eller hur de ser ut. Det finns både minoritets- och majoritetsstyren som vi tittar på.
Johan Wänström, statsvetare vid Linköpings universitet, förstår att partierna är förtegna.
– Det är verkligen känsliga tider. Koalitionsförhandlingar är oerhört viktiga för hur kommunen kommer att fungera framöver och därför är det viktigt för partierna att det blir något bra. Det är extremt avgörande så jag förstår att politikerna behöver tid att fundera och tänka igenom alternativen, säger han.
Han poängterar att samarbetet ska hålla över fyra år.
– Då måste partierna vara ärliga med sig själva och fundera över om det verkligen tror att det kommer att fungera bra. Det måste vara realistiskt.
Vad säger du om att konstellationen S + MP + LL + C är Socialdemokraternas förstahandsalternativ?
– Historiskt sett har S ofta samarbetat med C och när man då ser att man behöver någon form av samarbetspartner från de traditionella mittenpartierna så kan jag tänka mig att det i första hand är dit man vänder sig, säger Johan Wänström.