Ett stort intresse för naturlig rörelse och parkour fick honom att hösten år 2013 starta Apstark. Fenomenet parkour, att förflytta sig och ta sig över hinder med endast kroppen som verktyg, är för Niklas Hjortsmarker en känsla av frihet. I det är han självlärd och intresset väcktes när han bodde i Södertälje, men när det gäller naturlig träning har han utbildat sig.
– Jag är certifierad tränare inom Movnat som består av rörelsetekniker från vårt naturliga ursprung.
Att i sidled förflytta sig på huk eller att klättra som en apa är kanske inte vad de flesta tänker är ett civiliserat sätt att vara på. Tanken är dock att lära sig att röra sig som människan ursprungligen gjorde, innan vi blev civiliserade – och i princip slutade att röras oss varierat. I de ursprungliga rörelsemönstren finns också mycket användbara tekniker som man har nytta av under hela livet.
– Vi lär oss att bära, klättra, balansera, simma, hoppa över hinder, kasta, fånga och mycket mer.
Är det farligt att hoppa och ta sig över hinder som ni gör?
– Man kan göra sig illa men säkerhetstänket ingår som en del i träningen. Att vara lugn och fokuserad på det man ska göra och inte utsätta sig för onödiga risker.
Movnat har även en självförsvarsdel som Niklas valt att inte fokusera så mycket på i barngruppen, däremot livräddning.
– Man ska till exempel klara av att släpa bort en kropp från en olycksplats.
Barnen växer av att utmana sig själva, att våga gå balansgång och klättra är inte självklart till en början. Då är gruppgemenskapen värdefull. Niklas uppmuntrar barnen till att stötta och hjälpa varandra. Då föds en positiv mentalitet. Han tycker också att det finns för få alternativ till träning utan tävlingsmoment, vilka kan orsaka stress när barnen bara vill ha roligt. Rörelseglädjen är viktigast.
Vad ser du för utmaningar hos barnen?
– Jag ser att barn i dag saknar mobilitet. Här lär de sig både det och kroppskontroll. Styrkan kommer på köpet. Jag menar vad har man för nytta, rent praktiskt, av att lära sig situps eller armhävningar? Att träna exempelvis lyftteknik behövs.
Är det svårt att lära sig det här?
– Jag bryter ner varje rörelsemönster i delar för att det ska bli lättare och så ser jag till att få in dem i en lek. Barn tycker oftast inte att det är så kul att nöta in något, då tappar de koncentrationen ganska snabbt.
En ny teknik plockas in vid varje träningstillfälle och man varierar träningen mellan skogen och i Johannelunds centrum. Vintertid har träningen förlagts till Hagbyskolans gymnastiksal.
Vad får du ut av det här?
– Det är roligt att se barnen utvecklas. Att få dela med sig. Jag blir glad i hjärtat när jag ser att leken fortsätter efter träningens slut, när de spontant hoppar mellan stenar och över räcken.
I Gnesta är han född och livet har sedan fört honom till olika platser i Sverige. Första barnet som Niklas och hans fru fick föddes i Luleå. I dag har han fyra till och bor i Linköping. Till vardags jobbar han som systemingenjör på Saab.
Snart kommer han även starta en grupp för vuxna.
– Hur många vuxna klarar exempelvis att sitta så här, en jätteskön viloposition som alla kan när man är liten, säger Niklas och sätter sig på huk med armarna vilande framför sig.
Kanske är det en uppmaning till att ansluta sig till Apstarks träningsform i höst.