Par inblandat i internationellt bedrägeri

Ett par från Linköping anklagas för att ha deltagit i ett internationellt bedrägeri där en kvinna i Nederländerna lurades på drygt 420 000 kronor. Paret åtalas för grovt penningtvättsbrott.

Ett par från Linköping har åtalats för grovt penningtvättsbrott.

Ett par från Linköping har åtalats för grovt penningtvättsbrott.

Foto: Vidar Ruud/TT/Arkivbild

Linköping2019-11-29 19:30

Den 1 februari 2017 fick kvinnan från Nederländerna ett samtal från en man som påstod att han ringde från motsvarigheten till Skatteverket. Mannen påstod att kvinnan var en dag sen med inbetalningen av sin skatt. 

Mannen lyckades förmå kvinnan att göra flera överföringar. En av överföringarna var på 45 000 euro (motsvarande drygt 420 000 kronor) och gjordes till ett konto i Sverige. 

Kvinnan från Nederländerna insåg snart att hon inte alls hade pratat med en tjänsteman på skattemyndigheten – utan med en förslagen bedragare som lyckats lura henne. Det hela polisanmäldes och den nederländska polisen begärde assistans av den svenska polisen. Det visade sig att pengarna som överförts till Sverige hade hamnat på konton som tillhör ett par från Linköping. Den 50-åriga kvinnan och den 30-årige mannen har nu åtalats för grovt penningtvättsbrott. 

Polisens utredning visade att en del av de pengar som paret fick från den drabbade kvinnan hade förts över till ett konto i Turkiet. Det rörde sig om 230 000 kronor. De pengarna har inte brottsoffret fått tillbaka.  

I förhör har både 50-åringen och 30-åringen nekat till brott. De har inte kunnat förklara hur det kommer sig att en för dem okänd kvinna i Nederländerna satte in en stor summa pengar på deras konto. 

–  Ingen aning, säger 50-åringen i förhör. 

Linköpingsparet krävs nu på 230 000 kronor i skadestånd. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!