Papporna: "Killar som säljer knark går när de ser oss"

När Osman Ali började nattvandra i Skäggetorp brukade han prata med unga killar som sålde narkotika. Nu är läget farligare.

Ett tiotal personer nattvandrar i Nygård. Man delar upp sig i grupper om tre som går olika rutter. Längst fram Osman Ali.

Ett tiotal personer nattvandrar i Nygård. Man delar upp sig i grupper om tre som går olika rutter. Längst fram Osman Ali.

Foto: Max Wahlund

Linköping2022-01-02 07:00

Osman Ali tog 2016 initiativ till att starta en nattvandrargrupp i Nygård, Skäggetorp. Gruppen består av tolv pappor från området och vandrar ungefär varannan kväll.

 – Jag upptäckte redan då att unga killar kommer hit och säljer narkotika. Jag pratade med andra hyresgäster och vi bestämde oss för att försöka göra något tillsammans. Vi vände oss också till vår fastighetsägare Victoria Park som hjälpte oss.

– Om vi alla som bor i området är ute och är engagerade i det som händer då kan kriminella inte skjuta eller göra något dumt. Jag har en son som är elva år. Han sitter hemma nu, men när han är 14 kommer han inte att vilja sitta hemma. Det handlar om våra barn. Vi alla måste hjälpas åt och ta tillbaka våra gator och vårt område, säger Osman Ali.

undefined
Nattvandrande papporna Hassan Husein och Osman Ali från Nygård, Skäggetorp, vill gärna samarbeta med många flera aktörer i stadsdelen.

Han har just avslutat sitt sista arbetspass för dagen, han jobbar som busschaufför. Vi träffar honom och Hassan Husein, också han en nattvandrande pappa, snart efter det senaste mordet som inträffat i Skäggetorp då en 30-årig man sköts till döds. De är oroliga över utvecklingen och efterlyser ett samarbete mellan alla bostadsområden i Skäggetorp och alla fastighetsägare.

– Unga killar rör sig över hela Skäggetorp. I början, när vi började nattvandra, brukade vi prata med dem och försökte säga att det är bäst att de lämnar Nygård om de gör något olagligt. Nu pratar vi inte längre med de som kommer för att sälja narkotika, men när de ser oss, fem-sex-sju pappor i nattvandrarvästar och hur vi går omkring och tittar på dem, då försvinner de härifrån. Om det hade funnits ett samarbete mellan alla bostadsområden då kunde vi ringa varandra och varna, säger Osman Ali.

undefined
Ett tiotal personer nattvandrar i Nygård. Man delar upp sig i grupper om tre som går olika rutter. Längst fram Osman Ali.

Osman tycker att situationen blivit mer obehaglig och riskabel på senare tid, narkotikahandeln har blivit ännu mer öppen. Men både han och Hassan Husein menar ändå att Nygård är den lugnaste delen av Skäggetorp där nattvandrande pappor har bra kontakt med alla hyresgäster.

 – Hyresgästerna brukar berätta för oss om de ser något konstigt. Det är viktigt att alla är med och bryr sig, bara så kan vi vända utvecklingen, säger Osman Ali.

I Skäggetorp finns det fyra stora fastighetägare: Stångåstaden, HSB, Willhem AB och Victoria Park.

Victoria Park sponsrar Nattvandrare i Nygård, den delen av Skäggetorp där bolaget har sina fastigheter, med en samlingslokal där nattvandrande pappor kan värma sig och med fikabidrag.

undefined
Gruppen som Osman Ali leder inspekterar bland annat källare i området. "Här brukade en grupp barn sitta och röka. Men nu finns det övervakningskameror sedan vi föreslagit det till fastighetsägaren."

Osman Ali tycker inte att kommunen gör så mycket som de borde för att stödja nattvandringar i området. Vi pratar med kommunstyrelsens ordförande Niklas Borg (M), som delvis håller med. Han menar att pandemin orsakat problem.

– Det finns två nattvandrarföreningar i Linköping som vi stöttat med jackor och fika. Men det bygger förstås på eldsjälar, och sedan pandemin har det inte funkat så bra. En del av de som ställt upp tidigare har inte kunnat delta längre. 

– Istället har vi försökt backa upp på andra sätt. I samband med skolstarten använde vi exempelvis kommunens frivilliga resursgrupp i nattvandringar. Vi gjorde också en lösning för föreningar, där de kunde delta och få ett bidrag för det.

undefined
Kommunstyrelsens ordförande Niklas Borg (M) menar att pandemin lagt hinder i vägen för kommunens arbete med nattvandring.

I budgeten för 2022 har man avsatt ytterligare medel, enligt kommunstyrelsens ordförande. De ska eventuellt fördelas via de nya områdesteamen men än så länge får de som vill ta del av resurserna vända sig till kommunens säkerhetsenhet.

– Helt klart spelar nattvandringen, och nattvandrarna, en viktig roll.

Skapar lugnare miljö

Nattvandring innebär att grupper av vuxna rör sig ute på gator och torg och i miljöer där ungdomar vistas kvälls- och nattetid, i syfte att skapa en lugnare miljö. Det finns inget krav på att vara förälder för att nattvandra men den som nattvandrar bör ha ett intresse för ungdomar, samt en vilja att hjälpa till med att skapa trygghet bland ungdomar. Nattvandrarna ersätter inte polisen eller sociala fältarbetare utan kompletterar dessa. (Wikipedia)

Karta: Rusthållaregården
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!