Försvarskoncernen Saab lämnade på fredagen sin rapport för det första kvartalet. Orderingången ökade med 22 procent jämfört med samma period i fjol och Saabs orderstock ligger nu på 97 miljarder kronor.
Rörelseresultatet steg med 6,6 procent – från 560 till 597 miljoner kronor – och rapporten fick börskursen att stiga när den släpptes.
– Vi gör ett väldigt stabilt resultat. Även kassaflödet är väldigt mycket bättre än motsvarande kvartal förra året. Försvarsverksamheten går starkt och kompenserar fortfarande för det svaga resultatet i den civila flygverksamheten, kommenterar Micael Johansson.
Saab har under kvartalet förlängt ett kontrakt med FMV på support- och underhållstjänster för Gripen, med ett ordervärde på cirka 1,6 miljarder kronor. Företaget har också fått ordrar på granatgeväret Carl-Gustaf och levererat ett tredje spaningsflygplan, Global Eye, till Förenade Arabemiraten.
Pandemin drabbar Saab på flera sätt. Boeing och Airbus, dit Saab levererar komponenter, har dragit ner på produktionen. Flygplatser investerar inte i övervakningssystem och underhållet av flottan med gamla Saab 340 och Saab 2000 har minskat.
Innebär det att ni behöver varsla personal som arbetar med civil verksamhet?
– Vi har inte gjort några sådana åtgärder än. Vi gör allt vi kan för att använda kompetensen på andra områden i stället. Jag är otroligt tacksam för hur våra medarbetare har varit innovativa och ställt upp under den här tiden.
Uppåt 40 procent av Saabs arbetsstyrka i Linköping arbetar nu hemifrån.
– Vi ligger på gränsen för vad som är möjligt för ett företag som Saab. Hemarbete fungerar ju inte i produktion och inte heller för människor som jobbar i säkerhetskänslig verksamhet, säger Micael Johansson.
Drabbas Saab av halvledarbristen?
– Ja, det gör vi ju. Vi har fått jobba hårt för att snabbt tidigarelägga beställningar och få hem de här komponenterna, för ledtiderna ökar nu. Men för oss rör det sig ändå om rätt små volymer om man jämför med till exempel en bilproducent, så vi klarar oss längre.
Nu konkurrerar ni om att få sälja Gripen och Global Eye till Finland. Vad tror du om chanserna där?
– Vi har ett jätteattraktivt erbjudande som jag är väldigt nöjd med. Vi ska lämna in det i slutet av april och sedan vidtar Finlands utvärdering. Men det är svårt att spekulera om hur det kommer att gå. Det är stark konkurrens, det ska man ha respekt för. Det finns amerikanska alternativ, ett franskt alternativ och även Eurofighter.
Ordervärdet har bedömts ligga runt 94 miljarder kronor. Hur viktig är den affären för er?
– Det är klart att det är en fantastiskt viktig affär. Det vore otroligt starkt om vi kunde jobba tillsammans med Finland, att fortsätta utveckla Gripensystemet och operera det tillsammans med dem.
Just i dag är det ett och ett halvt år sedan du blev vd och koncernchef för Saab. Hur har den tiden varit?
– Det har förstås varit en rätt speciell tid; pandemin slog till bara några månader efter att jag hade tillträtt. Man fick fokusera på lite andra saker och jobba på ett annorlunda sätt och det har förstås varit tråkigt, som för alla andra. Men det är ett fantastiskt kul jobb, ingen tvekan om det. Vi har fantastiskt många spännande saker att fortsätta jobba med och vi har spännande samarbeten. Det finns stora förutsättningar att göra det här företaget ännu mer lyckosamt.