Det finns mycket forskning som visar hur rent livsviktigt det är med närhet och beröring. Ofrivillig ensamhet är på sikt farlig och kan leda till sjukdom och till och med för tidig död.
Kroppskontakt stärker immunförsvaret och frisätter må bra-hormonet oxytocin som styr en rad livsviktiga funktioner i kroppen. För dem som lever i parrelationer har inte pandemin behövt ha någon inverkan på oxytocinflödet.
Men hur stillar man som singel den allmänmänskliga hudhungern under en pandemi? Om man varken får krama sina gamla föräldrar, sina vuxna barn eller en ny kärlek?
Och hur klarar en socialt aktiv person av att byta en tillvaro full av rikt umgänge till ensamhet och kanske brist på struktur?
Fyra av fem svenska singlar har inte dejtat alls sedan pandemin startade, enligt en undersökning som Aftonbladet har gjort tillsammans med analysföretaget Demoskop. Skälen är att man vill följa restriktionerna eller är orolig för att bli smittad eller smitta andra.
Anton Käll, doktorand i psykologi vid Linköpings universitet, forskar kring ensamhet och hur ensamma bäst kan hjälpas.
Hur kan man definiera ensamhet?
– Det finns självvald och påtvingad ensamhet. Den negativa känslan av att vara ensam uppstår i skillnaden mellan hur jag önskar att min sociala situation ser ut – och hur den i verkligheten ser ut.
Och när blir ensamheten farlig?
– När den upplevs som smärtsam, påfrestande och stressande. Här spelar tiden för hur länge man är ensam in, men det är också individuellt hur långt tid av ensamhet vi är vana vid och därmed klarar av.
Är det mest äldre som lider av ensamhet?
– Nej, även om den ensamheten är ett stort problem så visar internationella studier att yngre människor lider ännu mer av ensamheten under pandemin. De skattar sin upplevda ensamhet som högst.
Kan läget vara extra jobbigt för singlar?
– Ja, självklart innebär pandemin att man får mindre kontroll över sin sociala situation och med det följer en större frustration och känsla av hjälplöshet.
Några tips?
– Normalt sett råder vi människor att försöka expandera sitt sociala nätverk, vilket är svårare under rådande omständigheter. Att umgås digitalt och smittsäkert går dock. Samt att hitta värdefulla aktiviteter och rutiner, så att man ändå håller igång på olika sätt.
Ock kanske dejta smittsäkert i cyberspace, för att längre fram ses på riktigt?
– Ja, det låter som en god idé.