Pandemin gav klimatklivet en knuff framåt

Enligt planen ska Linköpings nettoutsläpp av koldioxid vara noll 2025. För två år sedan såg det dyster ut. I dag ser det aningen ljusare ut och Linköpingsborna fortsätter att sänka sina koldioxidutsläpp.

Från 2009 fram till 2022 har koldioxidutsläppen minskat med 35 procent i Linköping. Målet att nå neutralitet 2025 har kommit aningen närmare, att det bara skulle handla om en pandemieffekt vill inte kommunalrådet Muharrem Demirok (C) tro. Till höger Caroline Kristensson, miljöstrateg och Linda Malmén, hållbarhetschef.

Från 2009 fram till 2022 har koldioxidutsläppen minskat med 35 procent i Linköping. Målet att nå neutralitet 2025 har kommit aningen närmare, att det bara skulle handla om en pandemieffekt vill inte kommunalrådet Muharrem Demirok (C) tro. Till höger Caroline Kristensson, miljöstrateg och Linda Malmén, hållbarhetschef.

Foto: Annika Ekstedt

Linköping2022-05-20 16:26

För två år sedan hade Linköpingsborna sänkt sina utsläpp 25 procent jämfört med hur det såg ut vid starten för mätningen 2009. Att Linköping skulle kunna målet om koldioxidneutralitet redan 2025 kändes inte troligt då, vilket också kommunalrådet Muharrem Demirok (C) fick erkänna.

Sedan kom pandemin. 

I dag visar siffrorna en minskning på 35 procent per person. Om hela minskningen bara beror på covid-19 är svårt att veta. Men färre resor, både jobbresor och semesterresor utomlands har bidragit.

Muharrem Demirok tror inte att hela minskningen beror på pandemin, flera andra åtgärder har haft effekt, hoppas han. I den analys som gjorts för att förklara minskningen kommer förvisso pandemin först men följs av åtgärder som ny solcellspark, vindkraftverken i Sunne, att kol och olja i fjärrvärmen är borta och så har vädret varierat.

– Sänkningen med 35 procent är till och med bättre än den ser ut, eftersom Linköping har vuxit med 20 000 invånare, säger han.

Han påpekar också att näringslivet i Linköping är mycket aktiva i hållbarhetsfrågor och ligger många gånger före kommunen i insatser.

För den som undrar är det inte kommunen själv som tagit fram siffrorna som visar en sänkning. Det är SCB och det är viktigt för trovärdigheten, säger Muharrem Demirok.

Linda Malmén som är hållbarhetschef i kommunen säger att kommunen jobbar brett från allt till att se över transporter och hållbart byggande till att utbilda barn i hållbart tänkande.

– Att underlätta för kommuninvånarna att göra bra val är en viktig uppgift för kommunen, säger hon.

Den sammanlagda utvecklingen gör att Muharrem Demirok vågar vara positiv om möjligheten att nå målet 2025.

– Med tanke på den snabba utvecklingen de här sista åren, så ja. Å andra sidan, skulle det visa sig att vi missar målet, att vi kanske bara nådde 90 procent. Ja, då kommer jag ändå att sova mycket gott.

För att nå målet krävs det – utöver de stora kliv som kommun och företag måste göra – att alla Linköpingsbor deltar. Maten och bilen står överst på listan. Lite av ett minerat område. 

Att lägga sig i vad folk har på tallriken eller hur man tar sig fram är – har det visat sig – en känslig fråga.

Men det viktigaste budskapet är, enligt Carolina Kristersson, miljöstrateg i kommunen:

– Alla behöver bidra och alla insatser räknas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!