Nya miljoner satsas på arbetsmiljö efter tufft år

Linköpings kommun satsar ytterligare tio miljoner kronor för att ta hand om den personal som slitit hårt under pandemin. "Det har varit påfrestande", säger Denisé Cassel (KD).

Denisé Cassel (KD), kommunalråd med ansvar för personalfrågor, tror att Linköpings kommun kommer att behöva fortsätta att göra arbetsmiljösatsningar för att ta itu med coronpandemins konsekvenser.

Denisé Cassel (KD), kommunalråd med ansvar för personalfrågor, tror att Linköpings kommun kommer att behöva fortsätta att göra arbetsmiljösatsningar för att ta itu med coronpandemins konsekvenser.

Foto: Dennis Petersson

Linköping2022-02-13 16:00

Som kommunalråd med ansvar för personalfrågor presenterade hon, under våren 2021, en arbetsmiljösatsning motsvarande fem miljoner kronor. Under pandemiåret 2020 ökade sjukfrånvaron bland kommunens anställda med 28 procent jämfört med året innan – och något behövde göras. I nästa vecka beslutar kommunstyrelsen om att avsätta ytterligare tio miljoner kronor.

undefined
"Konsekvenserna framåt är svåra att överblicka. Risken är att den psykiska ohälsan, som redan idag är den vanligaste orsaken till sjukskrivning, fortsätter att öka", skriver kommunen i sin motivering till arbetsmiljösatsningen på ytterligare tio miljoner kronor.

– Pengarna ska användas till rehabiliterande och förebyggande åtgärder. Det handlar bland annat om den personal som har varit i den yttersta frontlinjen, kanske främst inom äldreomsorgen, och sett människor som dött av pandemin. De kommer att få rätt till kuratorsamtal, förklarar Cassel.

Har ni kunnat se någon effekt av de medel som satsades 2021?

– Ja, det har vi kunnat, men samtidigt är vi fortfarande i en pandemi och det här är inte över på något sätt. Det kanske kommer att ta ett tag innan vi kan se de stora effekterna.

undefined
"Jag är övertygad om att de här pengarna gör skillnad", konstaterar Denisé Cassel (KD) om de pengar som kommunen satsar och har satsat på arbetsmiljö.

Sjukfrånvaron är, enligt Cassel, för hög just nu. Under 2021 låg den totala frånvaron på 8,0 procent varav 40,1 procent utgjordes av långtidssjukskrivningar. Frånvaron är något högre bland kvinnor än bland män.

– Vi behöver fortsätta att satsa på arbetsmiljön. Vår ambition är att frånvaron ska ligga på max fem procent – så det finns mycket att göra.

Borde det ha gjorts mer, tidigare, för att hålla nere frånvaron?

– Det är alltid lätt att skylla på tidigare styren. Det här är något som man hela tiden måste jobba med, svarar Cassel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!