Pandemi och dödsskjutning – då vill S stoppa nollningen

Socialdemokraterna kräver att alliansstyret i Linköpings kommun drar i nödbromsen för årets nollning. Ökad smittspridning och ett oroligt läge efter dödsskjutningen i Berga är orsaken.

Elias Aguirre (S), kommunalråd i opposition och Åsa Wennergren (L) ordförande i bildningsnämnden.

Elias Aguirre (S), kommunalråd i opposition och Åsa Wennergren (L) ordförande i bildningsnämnden.

Foto: Victor Bomgren, Peter Jigerström, Johnny Gustavsson

Linköping2021-08-13 13:32

Skolstarten närmar sig och på sina håll planeras nollningen för de nya gymnasieeleverna, vilket vi tidigare har rapporterat om. Men nu vill Socialdemokraterna i kommunen att nollningen stoppas.

– Så sent som förra året såg vi hur illa det kan gå när stora grupper unga samlas mitt under en pandemi. Nu när smittspridningen ökar bland unga är det oansvarigt att genomföra nollningen som om inget hänt, säger Elias Aguirre (S), kommunalråd i opposition.

Han anser att de resurser som nollning tar från kommunen och polisen ska användas till att förbättra tryggheten i olika bostadsområden, särskilt efter den senaste skjutningen i Berga.

– Nu är dessutom risken att smittspridning eldas på så vi får distansundervisning även under hösten. Det tror jag ingen vill.

Det är bara några dagar till skolstart är det inte lite sent att komma med det nu?

– Nej, pandemin pågår för fullt och senast i går gick smittskyddsläkaren ut och berättade att man hade klustersmitta efter en basketturnering. Jag tycker att vi ser nya bevis varje dag på att smittläget är på väg åt fel håll och det är i framför allt i det här grupperna som kommer delta i nollningen.

undefined
Åsa Wennergren (L) har inga planer på att stoppa nollningen när gymnasiet drar igång.

Men att stoppa nollningen är inte aktuellt, enligt Åsa Wennergren (L), ordförande i bildningsnämnden, som hellre kallar det insparksaktivitet:

– Den är väldigt välplanerad och utgår ifrån smittskyddets riktlinjer. De elever som har jobbat med det här har tagit hänsyn till just smittspridning. Varje rektor gör en bedömning utifrån de riskanalyser som behöver göras. Vi ser inte att smittläget i nuläget är så att vi inte kan genomföra insparksaktiviteterna. 

– Sedan har en grupp av de här eleverna fått sin första dos av vaccin, tillägger hon.

I kommunen finns en arbetsgrupp som jobbat med insparksaktiviteter där säkerhetschefen är inkopplad. Gruppen jobbar för att göra insparken så trygg som möjligt och förebygga fylla och kränkningar av elever. Dessutom har Åsa Wennergren under våren bjudit in de politiska partierna till en parlamentarisk grupp. 

– Utgångspunkten har varit att lägga de politiska åsikterna åt sidan. Insparksfrågan bör inte vara någon politisk fråga utan en som vi behöver jobba gemensamt med över tid. Vänsterpartiet och Miljöpartiet har bidragit med ett bra konstruktivt arbete. 

Däremot får Elias Aguirre en rejäl känga:

– Han har inte varit speciellt aktiv i gruppen. Han har kommit när det har passat, inte haft några synpunkter och inte hört av sig till mig för att han vill göra politiska poäng av det här. Det är ansvarslöst. 

Hur tänker du kring smittläget ?

– Vi måste följa utvecklingen och rekommendationerna från smittskyddet. Senaste i dag fick vi riktlinjer och de har inte ändrats. 

undefined
Elias Aguirre (S) är kritisk till att alliansen tillåter nollning med tanke på smittläget.

Elias Aguirre bemöter kritiken:

– Vi har en pandemi här och nu. Jag förväntar mig att den politiska ledningen agerar när vi får en ökad smittspridning, den ökar nu. Sedan kan Åsa Wennergren ha så många grupper som helst där hon inte kommer till något beslut. 

Är det inte smittskyddsläget en fråga för smittskyddsläkaren?

– Jag tycker vi har sett så många exempel de senaste ett och halvt åren på att vi behöver kunna göra den bedömningen själva, det är vi som kan göra det som finns nära verksamheten. Där har den politiska ledningen för skolan det stora ansvaret. 

Fotnot: De aktiviteter som Wennergren uttalar sig om är de som organiseras med stöd av skolan.

Budskap inför terminstart

Måndag 16 augusti startar kommunens skolor i Linköping. Med nuvarande rekommendationer från Folkhälsomyndigheten är det närundervisning som gäller. 

I en skrivelse till skolorna uppmanar kommunen att inga samlingar i aula eller andra större grupper av barn, elever, medarbetare eller vårdnadshavare ska förekomma under den inledande delen av höstterminen (augusti och september). Det ska också finnas beredskap att anpassa verksamheten vid eventuella klusterutbrott under hösten. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!