På väg in i Sverige

Väntan. Det är vad asylsökande kan ägna sig åt, före beskedet om uppehållstillstånd. Ingen skola, inget jobb, ingen undervisning i svenska. Fast man kan få en praktikplats i äldreomsorgen.

Nahed Hammash och Mohamed Ibrahim Mire är helt nöjda med praktikplatserna på Gröna gården.

Nahed Hammash och Mohamed Ibrahim Mire är helt nöjda med praktikplatserna på Gröna gården.

Foto: Peter Jigerström

LINKÖPING2016-09-22 13:30

Vi träffar Nahed Hammash från Syrien som har varit på Gröna gården i en arbetsdag och Mohamed Ibrahim Mire från Etiopien kom för bara någon timme sedan.

Ändå har de redan klart för sig att det här är en riktig toppenchans.

– Jag känner mig verkligen välkommen. Det är goda människor här, har jag förstått, säger Mohamed glatt, och om jag är här i sex månader kommer jag att bli riktigt klok.

– Först och främst vill jag lära mig svenska, säger Nahed som har varit i Sverige i fem månader.

Nahed och Mohamed är två av de tolv praktikanterna som nu börjar på Vardagas äldreboenden i Linköping. Egentligen skulle de ha varit tre.

– Men den tredje fick precis uppehållstillstånd, förklarar Pia Castella som är verksamhetschef, och därför får han annat att göra. Han ringde och var nästan lite besviken ...

Projektet drivs av Ambea som genom Nytida och Vardaga erbjuder praktik till asylsökande. 2 000 praktikanter ska få platser under två år, fördelat på perioder om 6 månader. Det här är ett samarbete med Migrationsverket som avtalades tidigt i somras.

– Vi vill bidra till att lösa integrationsutmaningen, säger Ambeas VD Fredrik Gren.

Det gillar Veronica Molin som jobbar som servicepersonal på Gröna gården och ska vara handledare till Nahed.

– Det blir säkert tufft i början, säger hon, jag är ju inte van att ha någon bredvid mig hela dagarna. Men det är bara nyttigt för mig. Samhället förändras, och det måste jag också vara en del av.

– Vi måste ge människor som VILL något en chans! Det hjälper jag mer än gärna till med.

Malin Ericson är undersköterska och handledare till Mohamed.

– Spännande! säger hon. Det är bra att de asylsökande får komma ut och göra något – och vi behöver ju folk.

Praktikanterna får inte ersätta annan personal, men de kan hjälpa till som extra resurser.

Vad säger de äldre om de nya medarbetarna?

– De flesta tycker att det är roligt, säger Malin. Här är vi ganska vana att ta emot olika människor, vi har haft en del språkelever från Birgittaskolan och det har inte skapat några problem.

Mohamed har varit i Sverige i tio månader och pratar gärna engelska om svenskan inte räcker till. Nahed kom från Syrien för fem månader sedan och pratar bara lite, lite svenska och lika lite engelska.

Hur kommer det att gå?

– Vi har klarat oss utan tolkhjälp från halv tio på förmiddagen till tre på eftermiddagen, säger Veronica, och det har gått hur bra som helst. Det här fixar vi.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om