På spaning efter fladdermöss

Det knastrar och tjuter i ultraljudsdetektorerna. Snabbt svischar ett av kvällens fladdermöss förbi alldeles ovanför våra huvuden.

I berättartagen. Fladdermusexperten Håkan Ignell berättar för Skäggetorpsungdomarna hur fladdermöss fungerar. Isabelle Mälman-Algstrand, Elin Gustafsson, Simon Dahlgren, Ingrid Uhrberg och Felicia Ingmarsson lyssnar.

I berättartagen. Fladdermusexperten Håkan Ignell berättar för Skäggetorpsungdomarna hur fladdermöss fungerar. Isabelle Mälman-Algstrand, Elin Gustafsson, Simon Dahlgren, Ingrid Uhrberg och Felicia Ingmarsson lyssnar.

Foto: Daniel Bennelid

LINKÖPING2015-08-17 15:06

– Oj, kan de krocka med oss, undrar ungdomarna.

Ljudet – som vi hör tack vare i ultraljudsdetektorerna – försvinner snabbt bort. Men kommer strax igen. Vi har slagit följe med Callunas fladdermusexpert Håkan Ignell, som guidar en ungdomsgrupp från svenska kyrkan i Skäggetorp. Platsen är Smedstadsdammarna i Linköping, en av Östergötlands artrikaste områden med sju av länets tolv fladdermusarter.

Ultraljudsdetektorer

Ungdomarna får låna ultraljudsdetektor för att själva pejla in de skymningsdjur som börjar bli aktiva när mörkret faller. Fladdermössen ska jaga insekter. För att navigera bland träd och andra hinder använder de det ekopejlingssystem som naturen utrustat dem med.

– De har en inbyggd radar och kolliderar aldrig med någon, försäkrar Håkan Ignell.

Större brunfladdermus säger han om den som tuschat ovanför oss. Snart hör vi även nordfladdermus och dvärgpipistrell – och har därmed prickat in de tre vanligaste arterna.

Skymningshappening

På fredag är Håkan Ignell en av deltagarna i en skymningshappening vid Fröberget i Tinnerö eklandskap, där kommunen, länsstyrelsen och naturföreningar bjuder på en fullmatad kväll med guidningar om allt från blommor, träd, fornfynd, torp och fåglar till småkryp, fladdermöss och nattfjärilar, (mer uppgifter i faktarutan).

– Jag skulle vilja hitta alla Östergötlands fladdermössarter i Tinnerö. Det är ett högt ställt mål men vore väldigt roligt, säger Håkan Ignell.

Under ett dygn i sommar har han haft fjorton automatiska inspelningsstationer igång på strategiska platser i Tinnerö eklandskap. Den proceduren ska upprepas om ett par veckor, när även årsungarna är i rörelse. Via inspelningarna avslöjar sig arterna.

– Förhoppningsvis går det att höra litet andra fladdermöss än de allra vanligaste arterna, säger han.

Färre ungar i år

Den kalla våren har gjort att många fåglar misslyckats med sina häckningar. Håkan Ignell har märkt samma tendens för fladdermössen, när han i sommar genomfört miljöövervakningar på olika platser i Östergötland för länsstyrelsens räkning.

– Det verkar som om många honor struntat i att föda ungar i år. Jag märker det på att de inte jagar lika intensivt för att fånga mat till sina ungar som de brukar, säger han.

Programmet

Kl 18.00 på fredag startar evenemanget vid Fröberget och pågår till midnatt.

Ett 30-tal personer från flera föreningar guidar och hoppas på några hundra besökare.

Tidigt på kvällen blir det forntidsvandring med Ekoparksföreningen, som också visar torpet vid Fröberget..

Eklandskapets småkryp presenteras av biologer från länsstyrelsen.

Blommor, träd och buskar i ekhagen berättar kommunekologer om.

Sommarsvampar informerar svampklubben om.

Fågelklubben ordnar fågelvandring.

Kl 21.30 till midnatt pågår stationer för fladdermöss och nattfjärilar.

Grillade ekoburgare, kaffe/kaka säljs under kvällen, men arrangemangen är gratis.

Tips: ta med egen ficklampa.

Källa: Kommunekolog Anders Jörneskog

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!