På spaning efter en bättre miljö

Vad äter vi egentligen till mellanmål? Det har Linköpings miljöspanare funderat över. På tisdagen firades de med diplom på Naturcentrum.

Gülseren Ahmed och Elsa Bergström har ätit grillade "krabbelurer", målat och pratat med ett snällt troll. Bäst var ändå att få krama Gröna påsen.

Gülseren Ahmed och Elsa Bergström har ätit grillade "krabbelurer", målat och pratat med ett snällt troll. Bäst var ändå att få krama Gröna påsen.

Foto: Erik Windolf

Linköping2017-05-16 14:30

Det luktar grillat. Det hörs skratt och glada rop. På gräsmattan vid Naturcentrum i Trädgårdsföreningen leker barn i alla åldrar. Och på marken ligger inget skräp. Här ska det delas ut diplom till framtidens miljöhjältar.

– Det här är skitkul. Det slår att sitta på kontoret, säger Ann-Sofi Johansson från utbildningskontoret. Hon berättar att fler än tusen barn är med i projektet Miljöspanarna som ska informera unga om miljö- och hållbarhetsfrågor.

I år har deltagarna spanat på mellanmålet. De har diskuterat var ost egentligen kommer från och hur långt bananerna de äter har färdats.

Alvar Lyth går på Vidingsjö by förskola och vet hur vi kan värna om miljön.

– Det är viktigt att man slänger skräp i papperskorgen och inte på marken, säger han.

Miljökommunalrådet Rebecka Hovenberg höll ett tal och delade ut diplom till barnen som skapat allt från reklamfilmer till affischer. Hennes eget miljöengagemang väcktes när hon var sju.

– Jag kände en ångest över miljön och skrev till statsministern. Sedan berättade jag det för tidningarna och samlade ihop tillräckligt med pengar för att köpa flera fotbollsplaner regnskog, säger Rebecka Hovenberg. Målet med det här arbetet är att fostra aktiva medborgare som får verktyg att göra något av sin oro, menar hon.

Clownen Clownsson kommer fram till Alvar Lyth och undrar hur Gröna påsen fungerar.

– Visst kan man slänga en bil i den?

Alvar Lyth ser skeptisk ut. Han ler och skakar på huvudet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!