Idag diskuterar kultur- och fritidsnämnden förutsättningarna att återinföra kommunalt betalda fyrverkerier. De avskaffades för tre år sedan av miljö- och säkerhetsskäl.
- Vi har fått signaler från flera håll om att många saknar ett stort fyrverkeri på nyårsnatten, säger Johan Lundgren (C), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.
- Mitt parti är inte intresserade av någon förändring, säger vice ordförande Ellen Aguirre (S).
På politikernas uppmaning har tjänstemännen vid kultur- och fritidskontoret utrett om fyrverkerier återigen kan pryda himlen över Linköping vid tolvslaget på nyårsnatten.
Många klagomålNyårsfyrverkerierna avskaffades år 2009 efter ett förslag från ledande socialdemokrater och beslutet togs i både kommunstyrelsen och kommunfullmäktige.
Invånare i city hade då i flera år klagat till kommunen och begärt att fyrverkerierna skulle avskaffas eftersom smällarna enligt de klagande skrämde hundar, kostade för mycket pengar och skadade miljön. Nationellt pågick också en debatt om fyrverkeriers negativa miljöpåverkan.
Säkerheten var en annan aspekt. I parkområdet vid slottet och länsstyrelsen, där fyrverkerierna sköts upp, samlades hundratals alkoholpåverkade ungdomar. Många hade med egna fyrverkerier och i närpolisens promemorior från flera nyårsaftnar i rad beskrivs hur smällare skjutits av inne i folkmassorna och att ordningen varit svår att upprätthålla.
Måna om tornetDessutom ansågs Domkyrkans trätorn vara i farozonen. Vid tolvslaget öppnas tornluckorna för klockringning och förlupna raketer skulle, enligt kyrkan, kunna tända eld på trätornet.
År 2009 stod det klart att polisen inte skulle bevilja fler tillstånd för fyrverkerier vid slottet.
Om fyrverkerier blir ett inslag i nyårsfirandet 2012 återstår att välja plats för arrangemanget.
Stadsträdgårdsmästaren har sagt nej till att skjuta av i Trädgårdsföreningen, med motivering att miljön där är för känslig och att många av innerstans hundar rastas där.
Polisen och säkerhetsansvariga i kommunen har sagt nej till innerstan men okej till Stångebrofältet. Men det motsätter sig fältsekreterarna, som menar att nattmörkret på det stora fältet gör det svårt att överblicka ungdomarnas säkerhet.
Mindre privat skjutande?Nämndens ordförande Johan Lundgren tänker sig att kommunen kunde slå sig ihop om nyårsfyrverkeri med privata aktörer och menar att ett stort, professionellt skött offentligt fyrverkeri skulle innebära mindre mindre miljöpåverkan, större säkerhet, bättre publik upplevelse och kanske minska det privata skjutandet.
jenny.eriksen@corren.se