P-husbygget kan försenas – igen

Bygglovet för P-huset Akilles har överklagats. Motiveringen: "Det blir ju till och med fulare än ett gammalt Domusparkeringshus".

Fasaderna mot väster och söder består av metallgaller och betongplattor, men ska döljas av ett hotell som byggs i vinkel runt p-huset.

Fasaderna mot väster och söder består av metallgaller och betongplattor, men ska döljas av ett hotell som byggs i vinkel runt p-huset.

Foto: Skiss: Winell & Jern

Linköping2017-03-02 21:00

Om några veckor var det tänkt att p-huset Akilles på Storgatan skulle börja byggas ut med två våningar. Detta efter en lång process där detaljplanen överklagades i flera led innan den till sist gick igenom.

Men Markus Strand, som driver fastighetsbolaget Idevia tvärs över gatan, ger sig inte. Det var han och Statens Fastighetsverk som överklagade detaljplanen och det är han som nu överklagar även själva bygglovet.

– Detaljplanen föreskriver att fasaderna ska ha en hög materialkvalitet. Men åt söder och väster är det korrugerad fibercement och galler av sträckmetall. Det har klara drag av lågkostnadsbygge och blir ju till och med fulare än ett gammalt klassiskt Domusvaruhus, kommenterar han.

Att fasaderna är planerade så har en orsak, förklarar Johan Kristiansson, vd på kommunala Sankt Kors.

– Så fort vi är färdiga med p-huset ska Åhmangruppen bygga hotell mot de fasaderna. De kommer inte att synas. Att då ha ett dyrt fasadmaterial vore att kasta pengarna i sjön.

Markus Strand låter sig inte övertygas.

– Tänk om Åhmans bestämmer sig för att inte bygga? Då står stan där med ett fult p-hus med galler och betongplattor.

Den risken finns inte, hävdar Kristiansson.

– Det blir hotell, det kan han lita på. Vi har ett sådant avtal med Åhmans att det kommer att byggas.

De två andra fasaderna, som vetter mot biblioteket och slottet, är Markus Strand inte heller nöjd med. De ska byggas i limträ och glas för att harmoniera med biblioteket, men en del av glasskivorna är färgade enligt bygglovet.

– Grönt och turkos, rena tivolifärgerna. En diskret frostning vore ett betydligt lämpligare val.

Sankt Kors håller som bäst på att ta in anbud och hade räknat med att komma i gång med bygget redan runt 1 april.

– Nu blir det bygglovkontoret och länsstyrelsen som hanterar överklagandeprocessen och jag hoppas att det går snabbt. Vi tycker att vi har följt detaljplanen, men om vi till exempel behöver byta färg på glaset är det bara att göra det. Det är ingen stor sak för oss, säger Johan Kristiansson.

Efter att Markus Strand lämnat in sin överklagan har han blivit kontaktad av arkitekt och projektledare och ett möte är planerat.

– Det mötet är jag hoppull inför. Jag vill inte framstå som en rättshaverist och jag vill egentligen inte sinka det här bygget. Kan de visa ritningar på hotellbygget som jag är nöjd med, och garantier för att det blir byggt, kanske jag drar tillbaka min överklagan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!